Dýňový koláč s hruškami recept
Dýňový koláč s hruškami je křehký a vláčný. Povrch můžete ozdobit našlehanou smetanou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 350 g dýně Hokkaidó
- 150 g hladké mouky
- 50 g másla
- 50 g Hery na pečení
- 1 pomeranč
- 2 hrušky
- 0,5 lžíce prášku do pečiva
- sůl
- cukr
Způsob přípravy
V míse smícháme mouku s kypřícím práškem, přidáme změklé máslo a Heru, špetku soli a uhněteme hladké těsto. Formu na koláč vyložíme pečícím papírem a těsto do něj rozprostřeme tak, aby byly okraje asi 1,5 cm zvednuté.
Dýni nakrájenou na kostičky společně s nakrájenými hruškami dusíme lehce podlité vodou. Přidáme špetku soli, lžíci cukru a ₃ lžíce pomerančové šťávy. Zvolna dusíme a podle potřeby podléváme. Troubu si mezitím předehřejeme na 180 stupňů.
Když je dýně měkká a tekutina se téměř vydusí, rozmixujeme vše na hustou kaši. Podle vlastní chuti můžeme přidat cukr. Směs rozložíme na těsto do formy a v předehřáté troubě pečeme 20 až 40 minut.
Nakonec zkusíme špejlí, je-li koláč všude propečený a necháme ho vychladnout.