Švestkový koláč recept
Švestkový koláč podle tohoto receptu je sladká lahůdka pro všechny milovníky koláčů a moučníků vůbec. A pro děti svačina, kterou rozhodně neodmítnou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- těsto:
- 50 g cukru krupice
- 100 g másla
- 150 ml mléka
- 300 g polohrubé mouky
- nastrouhaná pomerančová kůra z 1 pomeranče
- 2 lžičky pomerančové šťávy
- 1 prášek do pečiva
- náplň:
- 700 g švestek
- 50 g cukru
- 50 g másla
- 2 lžičky mleté skořice
Způsob přípravy
Švestkový koláč podle tohoto receptu je sladká lahůdka pro všechny milovníky koláčů a moučníků vůbec. A pro děti svačina, kterou rozhodně neodmítnou. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Připravíme si koláčovou formu, vymažeme ji máslem a vysypeme polohrubou moukou. V míse smícháme máslo s moukou, kypřícím práškem, pomerančovou kůrou a šťávou, cukrem a mlékem. Hotové těsto nalijeme do formy a dobře ho rozetřeme po celé ploše.
Omyté švestky vypeckujeme a podélně nakrájíme na čtvrtiny. Naskládáme je na těsto těsně vedle sebe. Na švestky položíme sem tam tenké plátky másla. Skořici smícháme s cukrem a koláč touto směsí posypeme. Formu vložíme do předehřáté trouby a koláč pečeme 20 až 30 minut. Pak ho necháme vychladnout a můžeme ho podávat.