Rizoto recept
Tento pokrm se dá připravit na \"tisíc\" způsobů a často mě zachránil v situaci, kdy jsem musela připravit jídlo tzv. co dům dal. U nás doma je velmi oblíbená varianta rajčatového rizota s cuketou a parmezánem. Připravit se dá z čerstvých rajčat, ale i z těch loupaných v plechovce. Na chuti to není skoro znát.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 šálky rýže (nejlépe typ arborio)
- 2 lžíce oleje
- 1 menší mladá cuketa
- 6 rajčat (lze použít i loupaná z plechovky)
- 125 g parmezánu
- pepř
- sůl
Způsob přípravy
Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Rýži spaříme, necháme okapat, osolíme, opepříme, přidáme do pánve a chvilku orestujeme.
Rajčata u stopky nařízneme do kříže, spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mladou cuketu omyjeme, osušíme, a také nakrájíme na kostičky. Zeleninu přidáme k rýži a dusíme tak dlouho, dokud rýže nebude měkká. V průběhu přiléváme podle potřeby vodu nebo vývar.
Na závěr do rizota přimícháme strouhaný parmazán a můžeme podávat.