Bezinková povidla recept
Švestková povidla jsou klasika, ale co vyzkoušet ta z bezinek? Tmavé plody černého bezu dozrávají na konci srpna a jsou doslova napěchované vitamíny. Povidla z bezinek se nehodí jen do pokrmů, mají i léčivé účinky! Ulevit umí od bolesti hlavy, zad, revmatismu, ale také dokáží rozpohybovat střeva.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1,5 - 2 kg zralých bezinek
- ½ kg krupicového cukru
- 1 lžíci pektinu
- 1 citron
- 4 - 6 hřebíčků
- 1 celá skořice
Způsob přípravy
Bezinky propereme vodou a očištěné plody dáme do hrnce. Přilijeme vodu tak, aby byly kuličky zakryté a rozvaříme je na kaši. Pokud bude vody málo, může ji přidat.
Rozvařené bezinky necháme vychladnout, prolisujeme je a přidáme cukr. Množství cukru udané v ingrediencích se může lišit. Platí pravidlo, že na 1 kg šťávy použijeme ½ kg krupicového cukru.
Do rozvaru přimícháme také pektin (dle potřeby lze dávku zvýšit), skořici, hřebíček, umytý a na plátky nakrájený citron. Za stálého míchání vše svaříme do husté kaše. Od plotny neodcházíme, protože povidla mají sklon se připalovat, a pak by se nedala jíst!
Z hotových povidel vyndáme koření i citron a ještě teplá je plníme do sterilních skleniček, které zavíčkujeme. Můžeme je navíc ještě zavařit, a to na při 80°C čtvrt hodiny.
Povidla skladujeme v chladu, temnu a s jejich spotřebou příliš neváháme, protože mají tendenci se brzy kazit.