Křen – aromatický nositel vitaminu C a mnoha dalších
Kdo by neznal hojně využívaný kořen křenu ("český ženšen"), který je známý svým silným a ostrým aromatem. Tento kořen je v Evropě známý již od 12. století, a to především díky svým blahodárným účinkům na zdraví, avšak i díky své štiplavé a pálivé chuti.
Výskyt
Rostlina dosahuje výšky až 1,5 metru a kvete od května do července krásným bílým květenstvím. Rostlinu najdeme především na místech, kde příliš nevládne lidská ruka, a to například na loukách, při okrajích cest, na rumištích a březích řek či potoků.
Sběr a skladování
Jedná se o vytrvalou rostlinu, jejíž kořen vyrýváme v období jara a podzimu.
Co se týká skladování, tak toto je možné jak v písku ve sklepě - v chladu a vlhku (celé kořeny), tak i v mrazáku (nastrouhaný).
Využití
Křen můžeme využívat jak vnitřně, tak i zevně, kdy k zevnímu užívání používáme tzv. křenové placky. Tyto "obklady" jsou vhodné zejména při bolestech kloubů, ztuhlých svalech a omrzlinách. Avšak pozor! Jejich aplikace není vhodná přímo na pokožku, jelikož se může vyskytnout vyrážka či puchýře.
Dále křen uplatňujeme zejména jako součást jídla (např. křenová omáčka) či vyrábíme sirup z křenu. Samotný kořen křenu po vykopání ze sebe nevydává žádné aroma. Avšak při řezání nebo strouhání dochází k uvolňování enzymů, a proto začíná vyplývat i ostré aroma.
Účinky na zdraví
Kořen rostliny se pyšní obsahem bílkovin, vlákniny, vitaminu A, C a E, kyseliny listové a pantothenové, železa, draslíku, vápníku, hořčíku, mědi a zinku.
Užívání křenu na náš organismus působí močopudně a antibakteriálně, dále podporuje trávení i imunitu.
Křen je hojně využíván při kašli a rýmě (zejména jeho inhalace), zánětech dýchacích a močových cest, jelikož má silné antibiotické a antiseptické vlastnosti.