Cibulačka recept
Máte rádi cibulačku? Je to výborná polévka. Zvláště v chladnějším ročním období zahřeje.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 100 g oblíbený sýr na strouhání - např.eidam
- 0,1 l kvalitní víno -bílé
- 2 polévkové lžíce pravé máslo
- 50 ml smetana - kysaná
- 2 l voda
- veka, toustový chléb
- 2 polévkové lžíce mouka - hladká
- 2 ks bujón
- 1 polévková lžíce cukr
- 0,3 kg kuchyňská cibule
Způsob přípravy
Na struhadle si rozstrouháme oblíbený sýr. Odložíme.
Potom si očistíme cibuli a rozkrájíme na kroužky. Vysypeme do většího hrnce. Nandáme cukr a promícháme. Orestujeme.
Vezmeme si kvalitní víno a trochu přilijeme. Chviličku povaříme. Zahustíme moukou. Metličkou vymícháváme a opatrně přilijeme vodu. Na dochucení vhodíme bujón.
Provaříme zhruba čtvrt hodiny. Ochutnáme a zjemníme smetanou. Můžeme přidat trochu pepře.
Nakrájíme si veku nebo toustový chléb na kostičky a necháme na pánvi nebo v troubě lehce osmahnout.
Nandáme na talíř. Přidáme osmahnutý toustový chlébík a zasypeme oblíbeným sýrem. Ozdobíme snítkem petrželky a podáváme. Dobrou chuť.