Těstoviny se v naší kuchyni připravují velmi často. Známe je dobře?
Příloha, kterou můžeme použít takřka ke všemu. K masu i k zelenině. A nejen příloha. Těstoviny jsou hlavní složkou mnoha skvělých jídel. V teplé i studené kuchyni. Jsou základem různých salátů. Těstoviny uvaříme během chvilky a tak rychlé pohoštění nebo večeři pro rodinu máme hned. A už Betty McDonaldová kdysi ve své knize radila nezkušeným hospodyňkám něco v tomto smyslu: „Když přijde nečekaná návštěva a nemáte dost jídla, přidejte nudle“.
Ale od doby, kdy jsme vařili nanejvýš špagety, nudle nebo kolínka, a do polévky zavářeli polévkové nudle či písmenka, už jsme mnohem dál. To, že pravlastí těstovin je Itálie, víme. Ale víte že těstovin je dnes už víc než 300 druhů? Přitom k jejich výrobě stačí mouka, voda a vejce. Ale už známe i těstoviny bezvaječné, pouze z mouky a vody.
Těch 300 druhů se liší buď použitou moukou a také tvarem. A právě tvar těstovin hraje důležitou roli při vaření. Podle tloušťky, velikosti a tvaru se jednotlivé druhy hodí více či méně ke kombinacím s masem, se zeleninou, s vývarem, k zapékání, do salátů apod. Takže kdo druhy těstovin dobře zná, je ve výhodě. Nespočetné množství variant také skýtají těstoviny lišící se druhem zvolené mouky.
Klasické těstoviny z bílé pšeničné mouky známe všichni, a asi je při vaření používáme nejčastěji. Jsou ale nutričně chudší, než například těstoviny semolinové, které mají mnohem větší obsah bílkovin a minerálních látek. Semolinové těstoviny se vyrábějí ze semoliny, což je mouka ze speciální tvrdozrnné pšenice. Tato pšenice má vyšší podíl bílkovin a lepku. Také má pomalejší vstřebávání a trávení. Tyto těstoviny jsou velmi chutné a doporučují se, ale raději v menší míře a jen občas, právě pro to pomalé trávení.
Ani ti, co trpí intolerancí lepku nebo celiakií, si nemusí těstoviny odpírat, protože existuje mnoho druhů bezlepkových těstovin. Vyrábí se například z rýžové, pohankové, cizrnové a kukuřičné mouky.
Některé druhy u nás nejznámějších těstovin podle tvaru:
Spaghetti – známé špagety, klasické jsou s rajčatovou omáčkou
Spaghettini - tenké špagety
Macaroni - duté špagety
Linguine - zploštělé špagety
Penne nebo Rigatoni - krátké trubičky šikmo seříznuté, hodí se třeba k zapékání
Fusilli - krátká vřeténka, vhodná zvláště k omáčkám
Orzo - neboli těstovinová rýže, jako příloha, do salátů, do polévek
Tortellini - malé taštičky plněné masem
Ravioli - větší taštičky plněné masem, zeleninou
Lasagne - široké těstoviny na zapékání s masem, se zeleninou
Cannelloni - velké trubky se plní náplní a zapékají v troubě
Conchiglie - malé mušle například jako příloha ke smetanovým omáčkám, velké mušle se plní nádivkou a zapékají
Farfalle - mašlišky které výborně vypadají v těstovinových salátech
Fettuccine - široké nudle, třeba jako příloha k omáčkám
Správně uvařené těstoviny jsou „na skus“ , tedy s trochu tvrdším středem. Vařte je vždy podle návodu a vkládejte je do vroucí, lehce osolené vody. A aby bylo vaše jídlo z těstovin pokaždé jiné, inspirujte se v našich receptech.