Obrácený rebarborový dort recept
Obrácený rebarborový dort má lahodnou chuť vzniklou spojením lehce kyselé rebarbory a sladkého dortového korpusu.Je vynikající.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 vejce
- 1 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1 1/2 hrnku cukru krupice
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 700 g rebarbory nakrájené na proužky
- 1/3 hrnku smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g nesoleného másla
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 lžičky citronové šťávy
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
Způsob přípravy
Obrácený rebarborový dort má lahodnou chuť vzniklou spojením lehce kyselé rebarbory a sladkého dortového korpusu.Je vynikající. Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem.Před samotným pečením na plech položíme dvě vrstvy alobalu a na ně teprve položíme připravenou naplněnou dortovou formu. Polovinu hrnku bílého cukru, kukuřičný škrob a oloupanou a nakrájenou rebarboru promícháme v míse. Ve vyšší pánvi rozpustíme polovinu másla a hnědý cukr a za stálého míchání necháme směs asi 2 minuty probublávat.Pak odstavíme z plotny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a se solí.V hnětači ušleháme máslo se zbylým cukrem a citronovou kůrou do hladké a načechrané směsi. Pak přidáme vanilku a promícháme. Nyní za stálého šlehání přidáme jedno po druhém vejce.
Pak postupně přidáme citronovou šťávu a smetanu. Snížíme rychlost šlehání a přidáme do těsta postupně směs s moukou. Zvolna ušleháme hladké těsto. Směs másla s rozpuštěným hnědým cukrem vlijeme do připravené formy, na to naskládáme proužky rebarbory s cukrem a škrobem. Nakonec vše zalijeme těstem tak, aby byla rebarbora zcela zakrytá a horní část těsta uhladíme stěrkou. Dort pečeme v předehřáté formě asi 75 minut,po této době by měla být při doteku vrchní část pevná. Upečený dort vyndáme z trouby a necháme ho chladnout asi 15 minut. Pak podél stěn nožem dort odřízneme, na formu položíme dortový tác a obrácením dort vyklopíme. Vyklopení musíme provést ještě za tepla. Vyklopený dort necháme úplně vychladnout a můžeme si ho ještě přizdobit šlehanou smetanou.