Zapečený květák s bramborem recept
Zapečený květák s bramborem a sýrem je krásně voňavé a chutné jídlo třeba i pro vegetariány. Obejde se bez masa, ale pokud chcete, můžete ke květáku klidně přidat i nakrájenou libovou šunku.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 400 g brambor
- 300 g květáku
- 250 ml mléka
- 1 pórek
- 1 stroužek česneku
- sůl
- špetka mleté papriky
- 3 lžíce másla
- 80 g strouhaného sýra
- 2 lžíce hladké mouky
- hrst nasekané zelené petrželky
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostky a uvaříme v osolené vodě. Květák rozebereme na malé růžičky a v jiném hrnci ho uvaříme doměkka.
Ve vyšší pánvičce rozehřejeme máslo a osmahneme na něm pórek nakrájený na drobné kousky, přidáme utřený česnek a mouku a asi minutu za stálého míchání společně orestujeme. Nyní vše zalijeme mlékem, přidáme papriku a petržel a většinu strouhaného sýra. Omáčku důkladně promícháme, opatrně přivedeme k varu a odstavíme z plotny.
Do vymazané zapékací misky pak navršíme brambory, na ně květák, vše zalijeme připravenou omáčkou a posypeme zbytkem strouhaného sýra. V předehřáté troubě pak pokrm pečeme 15 až 25 minut.
Hotové jídlo můžeme servírovat s čerstvou sezónní zeleninou.