Mateřídouška citronová - Nejkrásnější a nejvoňavější mateřídouška

Redakce

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Drobnější rostlina keříčkovitého vzrůstu s oválnými, žlutozeleně zbarvenými lístky, které vydávají silnou citronovou vůni, představuje skutečný klenot mezi mateřídouškami. Ozdobí zahrádku, ale je především vyhledávanou léčivou a kuchyňskou bylinou.

Mateřídouška citronová na zahradě


Pokryvná trvalka, vytvářející kompaktní, až 20 cm vysoké trsy dobře poroste na osluněných plochách, v propustné, lehce zásadité půdě chudší na živiny.

Čerstvě vysazeným mateřídouškám (lze je vysazovat celoročně) pomůže obložení povrchové půdy v blízkosti kořenů drobnými kamínky. Oblázky zamezí ztrátě půdní vlhkosti, než se sazenice uchytí. Potom je lepší to se zaléváním moc nepřehánět, mateřídouška by mohla uhnívat. Vystačí si už jen s přírodními srážkami. Během letních měsíců se pokryje bohatým světle purpurovým květem. Stálozelené listy si udržují charakteristickou barvu až do podzimu. V zimě u některých kultivarů postupně převládne tmavě zelený odstín a žluté skvrnky zmizí.

Mateřídouška citronová se hodí pro pěstování nejen v bylinkových záhonech, spirálách, ale i v květináčích. Je odolná vůči suchu, a tak se stává ideální trvalkou pro vyplnění mezer mezi nášlapnými kameny chodníčků a ozdobí skalky či kamenné zídky. Jejím vysazením bude potěšený i medonosný hmyz.


Stonky aromatických keříčků se během růstu silně větví a dřevnatí. Proto je vhodné z nich na podzim odstranit asi třetinu jejich délky. Na zimu je lepší nať odstranit zcelaMateřídouška citronová je mrazuvzdorná a stejně jako další mateřídoušky se obejde bez přihnojování. Doporučuje se vegetativní množení, zvlášť pokud na zahradě rostou i další druhy mateřídoušek, aby si vybraný kultivar uchoval své původní vlastnosti. Ideální dobou pro dělení trsů je červen.

Léčivá bylinka


Citrusovou vůní obdařují listy sloučeniny limonen a thymol. Ostatní látky obsažené v nati jsou proslulé protizánětlivými účinky. Studie čínských vědců z roku 2013 potvrdila pozitivní účinky těchto sloučenin, které se osvědčily jako „vychytávače“ škodlivých volných radikálů, které způsobují například zhoubná onemocnění jater. Mateřídouška citronová je také bohatá na železo a vitamíny C a D. Esenciální oleje, které lze z mateřídoušky citronové izolovat, pomáhají při respiračních onemocněních. Esence z ní izolované jsou v centru pozornosti společností vyrábějících čajové směsi.

Zajímavosti z botaniky a historie

Dlouhou dobu se předpokládalo, že mateřídouška citronová (Thymus x citriodorus) vznikla křížením mezi tymiánem obecným (Thymus vulgaris) a mateřídouškou vejčitou (Thymus pulegioides).

Dnes se botanici na základě analýzy DNA přiklánějí k názoru, že mateřídouška citronová je samostatným druhem. Taxonomie tedy není stále jednoznačná. Samotná rostlina je také cílem intenzivního šlechtění a na trh je uváděno velké množství kultivarů.

Oblíbené kultivary

Pohledem na stránky internetových obchodů lze zjistit, že je opravdu z čeho vybírat:

-„Golden King“ prospívá i v zastíněnějších částech zahrady.
-„Sambesi“ je výborná k přípravě léčivého čaje.
-„Gold Lemon“ vyniká intenzivní vůní citronu a hodí se pro přípravu pokrmů a do salátů.
-„Silver Queen“ je mateřídouška s výbornými pokryvnými vlastnostmi, ale vhodná i pro kuchyňské použití.
-„Doone Valley“, rychle se rozrůstající kultivar s nádherně žlutozelenými lístky je ozdobou každé bylinkové zahrádky.

Mateřídoušce citronové se vyhýbá zvěř, například srnci, jeleni nebo zajíci. Odpuzuje i komáry a další hmyz. Její sušené lístky se proto dříve používaly za stejným účelem jako levandule ― vyráběly se z nich voničky, které se ukládaly do zásuvek se šatstvem a povlečením.

Mateřídouška citronová v kuchyni


Mateřídouška citronová nemusí být připravována jen ve formě léčivého čaje. Ochutí marinády, saláty, polévky i maso ― zejména drůbeží nebo rybí. Listy mají nejintenzivnější vůni těsně před rozkvetením, ale nať je použitelná během celého roku. Lístky lze také usušit nebo zmrazit pro pozdější použití. Vůni si uchovávají i po tepelné úpravě pokrmů.

Recept: Zeleninový salát s lososem a zálivkou s mateřídouškou citronovou

Suroviny: Kousky lososa vařeného na páře, uzeného nebo orestovaného, olivy, hlávkový nebo ledový salát, cherry nebo jiná rajčata, salátová okurka. Na zálivku budeme potřebovat 1 polévkovou lžíci panenského olivového oleje, 2 až 3 polévkové lžíce bílého jogurtu, 1 až 2 čajové lžičky nasekané čerstvé nati mateřídoušky citronové a 2 čajové lžičky citronové šťávy. Dochutíme solí, pepřem nebo nastrouhanou citronovou kůrou.

Nakrájíme zeleninu a v servírovací míse důkladně promícháme všechny složky salátu. Zálivku připravíme v šálku nebo ve skleničce zvlášť, aby si každý mohl salát ochutit individuálně. Můžeme servírovat okamžitě nebo salát ponechat v lednici, kde vydrží až 24 hodin.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Mateřídouška citronová - Nejkrásnější a nejvoňavější mateřídouška, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×