Vařená brokolice s oříškovým máslem recept
Tento vegetariánský pokrm je lehký a dá se použít jako hlavní chod nebo příloha. Zelená brokolice je cenným zdrojem vlákniny i hořčíku, a proto by neměla chybět na jídelníčku. V kombinaci s oříškovým máslem rozhodně nejde o pokrm fádní. Kdo nemusí lískové oříšky, může je nahradit mandlovými lupínky.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 400 g brokolice
- 80 - 100 g másla
- menší hrst nastrouhaných lískových oříšků
- mletý černý pepř
- špetka muškátového oříšku
- sůl
Způsob přípravy
Z brokolice odkrojíme košťál a hlavu rozebereme na jednotlivé růžičky. Zeleninu pečlivě propláchneme vodou a vložíme do vroucí, osolené vody. Růžičky povaříme 10 minut, pak je scedíme, prudce zchladíme studenou vodou a necháme okapat.
Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme na kousky rozebrané uvařené růžičky a krátce je orestujeme. Zeleninu ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem aposypeme strouhanými oříšky. Pokrm krátce prohřejeme na pánvi a podáváme.