Top 5 zdravých podzimních receptů
Po překrásném slunném babím létě se ohlásily ranní mrazíky a o dost nižší teploty než jsme byli doposud zvyklí. Během jednoho dne jsme převlékly podzimní větrovky a hupsli do zateplených kabátků, někteří z nás dokonce narazili i čepice. Se změnou počasí a šatníku, bychom také měli myslet na změnu jídelníčku, abychom měli dostatek energie, vitamínů a minerálních látek. Správnou stravou totiž posílíme naší imunitu a neskolí nás kdejaké nachlazení či rýmička.
Co tedy vyzkoušet?
Pro trpělivé kuchařky a kuchaře, kteří rádi vyrazí do přírody, tady máme recept na marmeládu z černého bezu. O černém bezu je známo, že obsahuje velké množství vitamínu C, proto posiluje obranyschopnost našeho organismu. Bobule bezu černého také působí proti bolestem hlavy a bolestem nervového původu. Na výrobu marmelády vybírejte plody, rostoucí v čistém prostředí, abychom do těla zbytečně nedostaly škodlivé látky. Důkladné omytí je také velice důležité. Při manipulaci s černými bezinkami dávejte pozor na vše, co by se mohlo obarvit – bílá kuchyňská linka, světlé utěrky, oblečení, atp. nepůjde to dolů.
Další zdravou peckou je smoothie z červené čepy. To, když si dopřejete několikrát týdně, nemusíte kupovat žádné prášky. Červená řepa je velice zdravá. Obsahuje nejen vitamín C, ale také vápník, hořčík, fosfor, měď a zinek. Má schopnost pročišťovat krev a detoxikovat tak organismus. Což je v dnešní době opravdu potřeba, jelikož se stravou přijímáme i velké množství těžkých kovů. Červená řepa také zlepšuje krevní oběh a předchází tak kardiovaskulárním onemocněním. Takže směle do toho!
Cuketová polévka s kapari, vás možná chuťově zaujme a napraví vaše trávení.
Pokud máte rádi cukety, ochutnejte je zapečené se zeleninou, kuskusem a jáhlovými vločkami. O zelenině dobře víme, že je dobrá pro naše zdraví, ale o kuskusu a jáhlách už toto víme méně. Kuskus volte pokud možno celozrnný, jelikož v něm najdeme mnohem více zdraví prospěšných látek. Jako jsou vitamíny skupiny B, vápník, fosfor a vláknina. Jáhly jsou přímo nadupané minerálními látkami a jsou bezlepkové, tím pádem lépe a jednoduše stravitelné.
Jako zákusek si dopřejte hruškový koláč. Hrušky jsou plné vlákniny a obsahují látky a protizánětlivými účinky!