Bramboračka recept
Bramboračka je jednou z notoricky známých a oblíbených polévek. S čerstvým chlebem je to výborná večeře.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 brambory
- 1 celer
- snítka čerstvé zelené petržele
- sušená majoránka
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 stroužky česneku
- sůl
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 petržel
- 3 lžíce sušených nebo čerstvých hub
Způsob přípravy
Bramboračka je jednou z notoricky známých a oblíbených polévek. S čerstvým chlebem je to výborná večeře. Hodí se i do vegetariánské kuchyně. Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), brambory a houby očistíme a nakrájíme na kousky. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání osmahneme dozlatova. Pak cibulovou jíšku zalijeme 1,5 l vody, dobře rozmícháme a přivedeme k varu.
Nyní přidáme nakrájenou zeleninu, brambory a houby. Pokud použijeme sušené houby, předem je asi na hodinu namočíme. Vše vaříme, dokud brambory nezměknou. Nakonec polévku dochutíme rozetřeným česnekem, osolíme, přisypeme majoránku a nakrájenou zelenou petrželku. Jen malou chvíli povaříme a odstavíme z plotny.