Svíčková omáčka recept
Svíčková omáčka je asi nejznámější českou omáčkou vůbec. Nesmí chybět na žádném slavnostním rodinném obědě.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 700 g hovězího masa na svíčkovou
- 200 ml smetany
- 100 ml mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 cibule
- 70 g slaniny
- 100 g másla
- 1 menší celer
- 1 mrkev
- 1 kořenová petržel
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- špetka tymiánu
- sůl
- cukr
- citronová šťáva
Způsob přípravy
Svíčková omáčka je asi nejznámější českou omáčkou vůbec. Nesmí chybět na žádném slavnostním rodinném obědě. Důkladně omyté maso prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. Polijeme ho rozpuštěným máslem, posypeme nakrájenou cibulí, nakrájenou kořenovou zeleninou a přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř. V lednici vše necháme odležet do druhého dne. Pak maso s kořením a zeleninou přendáme do pekáče, podlijeme trochou vody a přikryté dusíme v troubě doměkka. Podle potřeby během pečení podléváme. Měkké maso vyndáme a z pekáče také odstraníme kuličky koření a bobkový list.
Pekáč přendáme na plotnu, přisypeme hladkou mouku, promícháme a orestujeme. Zalijeme šlehačkou a na mírném ohni omáčku povaříme. Je-li příliš hustá, zředíme ji mlékem. Nakonec omáčku propasírujeme přes síto a podle chuti dosolíme, nebo dokyselíme citronovou šťávou, popřípadě přidáme trochu cukru. Měkké maso nakrájíme přes vlákno a jednotlivé porce vložíme do omáčky. Podáváme s knedlíky a můžeme ozdobit brusinkami a plátkem citronu.