Sladká rýže s meruňkami recept
Sladká rýže s meruňkami je oblíbená hlavně u dětí. Je to ale taková dobrota, že ji oceníme i my, co máme rádi sladká jídla.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 350 g rýže Arborio
- 140 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 100 g másla
- 3 vejce
- 1l plnotučného mléka
- 1 meruňkový kompot
- hrozinky
- kukuřičná strouhanka
- olej na vymazání pekáčku
Způsob přípravy
Rýži zalijeme mlékem a uvaříme ji do měkka. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Když je rýže měkká, promícháme ji a necháme vychladnout. Hrozinky namočíme do šťávy z kompotu.
Mezitím ušleháme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a změklým máslem do hladkého krému. Zvlášť vyšleháme z bílků tuhý sníh.
Pekáček vymažeme olejem a vysypeme kukuřičnou strouhankou. Do vychladlé rýže zamícháme žloutkový krém a nakonec vše zlehka promícháme s tuhým sněhem.
Do pekáče rozprostřeme polovinu směsi a poklademe ji půlkami meruněk z kompotu. Pak přidáme zbytek směsi a v předehřáté troubě upečeme dozlatova. Př servírování každou porci ozdobíme hrozinkami a kousky meruněk.