Výborný domácí chléb z žitného kvásku recept
Výborný chléb s pěknou kůrčičkou. To je chléb z kvásku (žitného). Doba kynutí je sice delší, ale výsledek stojí za to.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 3 kávové lžičky kmín
- 1000 ml voda
- 1/2 kg mouka – chlebová žitná
- 150 g žitný kvásek
- 4 kávových lžiček sůl
- 1/2 kg mouka – pšeničná
- 1/2 kg mouka – pšeničná chlebová
- 1/2 kávové lžičky koriandr – mletý
Způsob přípravy
Do vysoké nádoby si nasypeme žitnou chlebovou mouku a přidáme žitný kvásek. Zalijeme vlažnou vodou a důkladně zpracujeme. Nyní odložíme do druhého dne (na cca 12 hod). Těsto nám pěkně vykyne.
Vykynuté těsto si nandáme na silikonový vál a začneme přidávat ostatní suroviny. Pšeničnou chlebovou mouku, koření a trochu soli. Promícháme a přisypeme poslední surovinu a to pšeničnou mouku. Nyní bude těsto kynout (necelých 180 minut).
Potom si na vále vytvoříme dva bochánky, které budou opět odpočívat, zhruba šedesát minut. Nebo ve vysypané ošatce. Výhoda ošatky je, že chléb bude pěkně tvarovaný. Mezi tím, si předehřejeme troubu na 250°C. Vložíme tam plech na chléb a hrnec nebo pekáček s vodou. Důležité je, aby se v troubě vytvořila pára, až tam vložíme bochánky.
Bochánkům se zvětšil objem a opatrně je přendáme na horký plech. Vložíme do trouby a chviličku pečeme na původní teplotu 250 °C. Potom hrnec s vodou odebereme a pečeme pozvolna, zhruba padesát minut, při nižší teplotě 200 °C. Vychladnout dáme nejlépe na mřížku.
Komentáře Výborný domácí chléb z žitného kvásku
V receptu 2x 1/2 kg chlebové mouky, to asi není správně:-)