Moravské koláče podle Petry Burianové recept
Další báječný recept od vítězky první řady pekařské show Peče celá země. Moravské koláče pro mne vždycky tak nějak představovaly nedostižnou metu, na níž si mohou troufnout jen profíci. S předpisem Petry Burianové jsem však pochopila, že se do jejich přípravy mohou vrhnout i začátečníci.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 170 g mléka
- 100 g cukru krupice
- 2 žloutky + vejce na potření
- 40 g čerstvého droždí
- 100 g másla
- 5 g soli
- Náplň:
- 250 g tvarohu v kostce
- 60 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- kůra z 1 citronu
- špetka soli
- Posypka:
- 100 g cukru krupice
- 100 g hrubé mouky
- 50 g másla
Způsob přípravy
V míse smícháme mouky s cukrem a uprostřed uděláme dolík. Do něj vlijeme část mléka a rozdrobíme droždí. Vidličkou mléko s droždím rozmícháme a přidáme i trochu mouky, aby se vytvořila kašička. Mísu zakryjeme čistou utěrkou a počkáme 15 minut než vzejde omládek.
V rendlíku rozpustíme máslo, necháme ho lehce vychladnout a pak ho i se zbytkem surovin přidáme do mísy. Zaděláme hladké těsto, lehce ho poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a v teple necháme asi hodinu kynout.
V mezičase připravíme náplň a to tak, že smícháme všechny ingredience ve větší misce. A také posypku, kterou vytvoříme smícháním mouky s cukrem, do nichž zapracujeme máslo. Připravíme si i plechy, které vyložíme pečícím papírem a ten vymažeme sádlem.
Z vykynutého těsta budeme nyní oddělovat kousky na koláče. Měly by být přibližně stejně velké, aby se později v troubě stejnoměrně propékaly. Z těsta uděláme přibližně 14 - 16 kousků.
Za pomoci prstů každý kousek roztáhneme do placky, kterou naplníme tvarohovou náplní. Placku zabalíme, spoj pečlivě zmáčkneme prsty a koláček položíme na plech, spojem dolů. Takto připravený základ necháme kynout dalších 20 minut. Pak si vezmeme celé vejce, obalíme ho papírovou utěrkou a špičkou vajíčka vytvoříme uprostřed koláče důlek. Nebojíme se přitom přitlačit až k podložce.
Dolík naplníme povidly, posypeme posypkou a tu do koláče zatlačíme, aby při pečení nesjela mimo. Troubu předehřejeme na 170 °C a koláče pečeme asi 20 - 25 minut. Jakmile je vytáhneme z trouby, pomažeme okraje rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Koláče pak zůstanou vláčné i několik dní.