Nejjednodušší jahodový koláč recept
Nejjednodušší jahodový koláč bude chutnat báječně s dobrou kávou nebo čajem. Jahody přece v létě všichni milujeme.
(celý recept)
Ingredience receptu
- těsto:
- 125 h ztuhlého másla
- 2 lžičky cukru krystal
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička jablečného octa
- 3 až 5 lžic ledové vody
- 80 g polohrubé mouky
- 80 g žitné mouky
- 1 vejce
- poleva:
- 2 lžíce smetanového jogurtu
- 200 g sýru Ricotta
- 430 g menších jahod
- 3 lžíce jahodového džemu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce cukru
Způsob přípravy
Nejjednodušší jahodový koláč bude chutnat báječně s dobrou kávou nebo čajem. Jahody přece v létě všichni milujeme. Ve středně velké misce smícháme sůl, cukr, obě mouky a nakonec pomocí prstů do směsi vetřeme studené máslo. Vznikne hrubá drobenka s malými kousky másla. Jablečný ocet smícháme s ledovou vodou a 3 lžíce tohoto nálevu nalijeme do misky s drobenkou.Uhněteme těsto a podle potřeby přidáváme octovou směs, tak aby se těsto dobře spojilo. Vytvarujeme ho do hrubé koule, zabalíme do potravinové folie a uložíme nejméně na 2 hodiny do ledničky. Nejlépe přes noc. Druhý den si troubu předehřejeme na 200 stupňů. Do formy na koláč vložíme pečící papír a rozválené těsto na něj položíme.
Tloušťka těsta by měla být necelý centimetr. Po celé ploše pomocí vidličky těsto přitiskneme na pečící papír a potřeme ho rozšlehaným vejcem. Těsto pak pečeme v předehřáté troubě přibližně 25 minut, až dostane tmavě zlatavou barvu.Pokud se během pečení objeví na těstě vzduchové bubliny, vyrovnáme je stěrkou.Po upečení necháme koláč úplně vychladnout. Mezitím nakrájené jahody promícháme s jednou lžící cukru a necháme odležet. Cukr, vanilkový extrakt, sýr ricotta a jogurt smícháme v samostatné misce. Vychladlý koláč touto směsí potřeme a povrch ještě potřeme jahodovým džemem.Nakonec na koláč navrstvíme pocukrované jahody a skvělý moučník je hotový.