Tipy na osvěžující letní polévky z ovoce
Na první pohled se může zdát, že o polévky není v teplých letních dnech příliš velký zájem, ale pokrm, který často předchází hlavnímu chodu, lze připravit i ve variantách, které jsou příjemné také v letním počasí. Nezapomínejte na polévky ani o prázdninách a vyzkoušejte jejich ovocné varianty na vlastní chuťové buňky!
K létu patří ovoce, které chutná nejen v syrovém stavu, zavařené nebo jako součást moučníků. Z letních darů zahrad a přírody můžeme uvařit také polévky, které překvapí zajímavou chutí, zasytí a během parných dnů skvěle osvěží.
Jídlo nebo drink?
Polévky z ovoce mohou být krásně krémové, ale i v řidší konzistenci, záleží jen na vaší chuti a na tom, jak je budete konzumovat. Pokud máte v plánu vychutnat si polévku doma, z talíře či misky, hodí se hustší verze pokrmu. Jestli ale máte v plánu cestovat a kochat se krásami naší země, uvařte si polévku v řidší variantě a nalijte ji do termosky či lahve. Na výletě si ji pak můžete vychutnat jako osvěžující a přitom sytý drink.
Které ovoce použít
V podstatě se dá říct, že sáhnout můžete téměř po čemkoliv. Do polévky lze dát meruňky, jablka, borůvky, švestky, maliny, třešně, jahody i rybíz a ovoce zkombinovat s dalšími surovinami tak, aby pokrm chutnal co nejlépe. Je lepší volit pouze jeden druh ovoce nebo sáhnout maximálně po dvou.
Tipy na polévky
Klasický babiččin recept na ovocnou polévku
Osvědčený předpis prověřený léty, to je polévka podle babiččina receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 500 g ovoce dle vlastní volby, 150 g krupicového cukru, 30 g kukuřičného škrobu, 1 l vody + 2 lžíce navíc, 1 sáček vanilkového cukru, citronová šťáva (lze nahradit bílým vínem nebo moštem)
Postup: Ovoce pečlivě umyjeme, větší plody nakrájíme na menší kousky (jablka předem oloupeme), dáme ho do hrnce a zalijeme studenou vodou, kterou přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu a ovoce necháme přibližně 20 minut provařit. Na čistý hrnec nasadíme síto a vylijeme do něj rozvařené ovoce i s tekutinou. Vše propasírujeme, zachycenou tekutinu opět přivedeme k varu a přidáme škrob rozmíchaný ve dvou lžicích vody. Polévku promícháme a dochutíme cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou šťávou (či vínem nebo moštem). Polévku podáváme v teplé či studené variantě s opečeným či čerstvým pečivem.
Osvěžující polévka s podmáslím
Podává se chladná a skvěle osvěží a zároveň naplní břicho. Pro přípravu této polévky stačí jen tři ingredience a sympatické je i to, že se nevaří. Rybízová polévka s podmáslím zachutná nejen jako předkrm k hlavnímu chodu, ale i jako svačina.
Budete potřebovat: 1 kg červeného rybízu, 1 l podmáslí (lze použít i kefír), 200 g krupicového cukru
Postup: Ovoce zbavíme stopek, nasypeme ho do mísy, zasypeme cukrem a necháme hodinu odpočinout. Pak rybíz šťouchadlem na brambory rozmačkáme, přilijeme podmáslí a metličkou vše fortelně prošleháme (lze použít i mixér). Polévku nalijeme do talířů, ozdobíme snítky máty a můžeme podávat.

Gaspacho
Také pravá španělská polévka gaspacho se podává v chladné variantě a nejvíce chutná v letním období.