Kynuté těsto recept
Hodí se pro přípravu moučníků jako jsou buchty, koláče nebo třeba koblihy. Krásná vůně a nadýchaná struktura, to jsou hlavní devizy kynutého těsta, z něhož má spousta kuchařů a kuchařek obavy. Příprava přitom není nijak složitá a výsledek stojí za to.
Ingredience receptu
- 250 ml mléka
- 30 g čerstvého droždí
- 80 g krupicového cukru
- 500 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 80 - 100 másla
- ½ lžičky soli
Způsob přípravy
Droždí rozdrobíme do 100 ml vlažného mléka, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a umícháme kašičku. Kvásek přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě 5 - 10 minut kynout.
Do větší mísy nebo na vál prosejeme mouku, přidáme vzešlý kvásek a ve zbylém mléce rozšlehané vejce. Ze surovin vypracujeme těsto, které hněteme tak dlouho, dokud se přestanou dělat bubliny a nepřestane se lepit ke stěnám.
Těsto poprášíme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Během kynutí ho lze několikrát promíchat. Vykynuté těsto by mělo mít dvojnásobný objem, lesklý povrch a pružnou strukturu.
Z vykynutého těsta vytvoříme požadované tvary, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a pomazaný tukem a necháme dalších asi 10 minut kynout. Během této doby pečivo zakryjeme utěrkou, aby neoschlo.
Troubu předehřejeme na 180 - 200°C, těsto před pečením pomažeme rozšlehaným vejcem nebo rozpuštěným tukem a pečeme dozlatova.