Sdílet:

Kynuté těsto recept

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření90 minPočet porcí1 porce

Hodí se pro přípravu moučníků jako jsou buchty, koláče nebo třeba koblihy. Krásná vůně a nadýchaná struktura, to jsou hlavní devizy kynutého těsta, z něhož má spousta kuchařů a kuchařek obavy. Příprava přitom není nijak složitá a výsledek stojí za to.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 250 ml mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 80 g krupicového cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 80 - 100 másla
  • ½ lžičky soli


Způsob přípravy

Droždí rozdrobíme do 100 ml vlažného mléka, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a umícháme kašičku. Kvásek přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě 5 - 10 minut kynout.

Do větší mísy nebo na vál prosejeme mouku, přidáme vzešlý kvásek a ve zbylém mléce rozšlehané vejce. Ze surovin vypracujeme těsto, které hněteme tak dlouho, dokud se přestanou dělat bubliny a nepřestane se lepit ke stěnám.

Těsto poprášíme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Během kynutí ho lze několikrát promíchat. Vykynuté těsto by mělo mít dvojnásobný objem, lesklý povrch a pružnou strukturu.

Z vykynutého těsta vytvoříme požadované tvary, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a pomazaný tukem a necháme dalších asi 10 minut kynout. Během této doby pečivo zakryjeme utěrkou, aby neoschlo.

Troubu předehřejeme na 180 - 200°C, těsto před pečením pomažeme rozšlehaným vejcem nebo rozpuštěným tukem a pečeme dozlatova.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Kynuté těsto recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Kynuté těsto.
Nebo hledejte podobné podle části názvu kynuté těsto .
Hledat podobné recepty na internetu jako Kynuté těsto

Kde najít informace



×