Lehký meruňkový koláč recept
Lehký meruňkový koláč je křehký letní moučník. K odpolední kávě nebo čaji s přáteli jako stvořený.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg meruněk
- 2 vaječné bílky
- 220 g kulatých piškotů
- 1 lžíce rumu
- 2 lžičky vanilkového cukru
- špetka skořice
- rostlinný olej
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Meruňky očistíme, vypeckujme a rozpůlíme. Formu na koláč vymažeme olejem, dno poklademe kulatými piškoty a pokapeme je rumem. Na piškoty naskládáme těsně vedle sebe půlky meruněk.
Ušleháme tuhý sníh ze dvou bílků a nakonec do něj vmícháme vanilkový cukr. Pak ho rozetřeme na meruňky a lehce posypeme skořicí.
Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme přikryté až začne sníh tuhnout. Pak formu odkryjeme a koláč dopečeme. Jakmile začne sníh hnědnout, vytáhneme koláč z trouby a necháme ho vychladnout.