Kedlubnová polévka recept
Je snadná, rychle hotová a velmi dobře chutná. Kedlubnová polévka se u nás tradičně podává na jaře a v létě, kdy je zelenina k dostání čerstvá. Polévku podáváme samotnou nebo v kombinaci s pečivem. Skvěle chutná i studená, zejména tehdy, když je venku teplo.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 větší nebo 2 menší kedlubny
- 800 ml zeleninového vývaru (lze použít bujon)
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky (rýžové nebo pšeničné)
- 4 polévkové lžíce smetany na vaření
- špetka soli
- špetka pepře
- špetka muškátového oříšku
Způsob přípravy
Kedlubnu oloupeme, omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Pokud je její nať pěkná, můžeme si kousek odložit, nakrájet a hotovou polévku s ní na závěr ozdobit.
V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme kedlubnu a chvíli restujeme. Po asi dvou minutách zeleninu zaprášíme moukou a necháme minutu opékat. Vytvoří se kedlubno-jíšková směs. Tu zalijeme trochou studené vody a dobře rozmícháme metličkou, aby se nevytvořili cucky. Kdo není fanouškem jíšky, může mouku v klidu vynechat. Pak je ale dobré použít méně vody, aby byla polévka hustší.
Směs zalijeme vývarem, dochutíme solí, pepřem a necháme asi 15 minut vařit. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, přilijeme smetanu, přisypeme mletý muškátový oříšek a ještě krátce prohřejeme.