Letní jahodový koláč recept
Letní jahodový koláč s dobrou kávou si vychutnáte při odpoledním setkání s přáteli. A dětem bude rozhodně chutnat třeba se sklenicí mléka.
(celý recept)
Ingredience receptu
- korpus:
- 300 g sladkých sušenek
- 100 g másla
- špetka soli
- špetka skořice
- jahodová náplň:
- 150 g cukru krupice
- 800 g čerstvých jahod
- 1 citron
- 50 g kukuřičného škrobu
- tvarohová náplň:
- 250 g žervé
- 250 g lučiny
- 200 ml sladkého kondenzovaného mléka
- 1 vanilkový cukr
Způsob přípravy
Sušenky rozdrtíme na jemný prášek. Přidáme trochu změklé máslo, špetku soli a skořice a ze všeho uhněteme hladké těsto. Můžeme ho vypracovat i rukama. Těsto rozprostřeme do máslem vymazané koláčové formy a uložíme na čtvrt hodiny do ledničky. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
V předehřáté troubě pak korpus pečeme 10 až 15 minut dozlatova. Po upečení ho necháme úplně vychladnout.
Očištěné a trochu pokrájené jahody promícháme s cukrem, škrobem a citronovou šťávou, a za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme teplotu a jen krátce povaříme do zhoustnutí náplně.
V jiné míse ušleháme lučinu se žervé, mlékem a cukrem do hladkého krému. Krém rozetřeme na studený korpus, na něj rozložíme jahodovou směs a celý koláč znovu uložíme do ledničky. Chladit by se měl alespoň 2 až 3 hodiny.