Švestky smažené v těstíčku recept
Na přelomu července a srpna dozrávají na stromech švestky. Toto peckovité ovoce je v našich končinách velmi oblíbené a používá se k výrobě koláčů, marmelád, povidel či destilátů. Tento recept je na trochu netradiční švestkový dezert, kdy se ovoce obalí v těstíčku a osmaží v rozpáleném oleji. Smažené švestky výtečně chutnají v kombinaci s kopečkem vanilkové zmrzliny!
(celý recept)
Ingredience receptu
- Pro těstíčko:
- 125 ml mléka
- 120 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 2 bílky
- 1 lžíce oleje
- 1/2 lžičky rumu
- 1 lžíce krupicového cukru
- špetka soli
- Zbylé ingredience:
- 20 švestek
- 20 loupaných mandlí
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžička rumu
- mletá skořice
- moučkový cukr
- tuk na smažení
- Na obalení:
- moučkový cukr
- vanilkový cukr
Způsob přípravy
Nejprve si připravíme těstíčko. V míse prošleháme mléko, žloutky, olej, rum, mouku a sůl. Vzniklé hladké těsto necháme 10 minut odpočinout.
Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do těsta.
Švestky překrojíme, vypeckujeme a místo pecky dáme mandličku.
V míse smícháme citronovou šťávu s rumem, skořicí a cukrem a švestky ve směsi marinujeme.
Marinované švestky protáhneme v těstíčku, vložíme je do pánve s rozpáleným tukem a osmažíme z obou stran dozlatova. Osmažené švestky položíme na papírovou utěrku, abychom odsáli přebytečný tuk a pak je obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.