5 Tipů jak jíst zdravě a přitom levně…
Zdravý jídelníček ve správném poměru je základ pevného zdraví. Jak si však udržet jeho vyvážený poměr, když ceny potravin stoupají tak strmě nahoru, vám poradíme v tomto článku.
1. Vynechte prázdné kalorie
Pokud se zaměříte na výběr potraviny s vysokým obsahem živin, koupíte toho nakonec méně a výrazně ušetříte. Vyhnout byste se měli naopak polotovarům, fast foodu a jídlem s vysokém obsahem “éček”. Začněte číst složení potravin, které kupujete a místo toho dejte přednost potravinám s čistě přírodní formě. Pokud budete jíst kvalitní potraviny bohaté na živiny, vaše tělo dostane přesně to co potřebuje a nebudete trpět tak často hladem.
2. Vraťte se k tradičním potravinám
Dnes se v supermarketech běžně setkáváme s exotickými potravinami, které jsou předražené a v díky jejich dovozu nepříliš ekologické. Vraťte se k tradičním českým potravinám na které je naše tělo zvyklé. Zahrňte do svého jídelníčku zelí, fazole, jablka, mrkev nebo brambory vám peněženku příliš neprovětrají a můžete z nich vykouzlit nepřeberné variace. Například brambory obsahují vitamin C a B6 a B3, jód, hořčík, draslík, kalcium a železo, a navíc mají minimum tuku. Chutné a zdravé jídlo můžete jednoduše připravit z levných a přitom kvalitních surovin.
3. Nakupujte větší množství potravin za nižší cenu
Při nakupování se vyplatí přemýšlet do budoucna. Větší balení trvanlivých potravin například oříšků, müsli či rýže se vždy vyplatí nakupovat. Pokud si přepočítáte kolik stojí jeden gram potravin ve větším balení, zjistíte že tento nákup se vám mnohonásobně vyplatí. Zainvestujte také do většího balení kvalitního bílého jogurtu. Jogurt obsahuje mnoho probiotických bakterií, které jsou velmi důležité pro dobré fungování našeho imunitního systému.
4. Nekupujte balenou vodu
Výzkumy dokazují, že pití balené vody má na lidské zdraví stejný vliv jako pití vody kohoutkové. Pokud přestanete kupovat balenou vodu, výrazně se to pozitivně odrazí na vašem bankovním účtu. Pokud vám vaše kohoutková voda nechutná, pořiďte si filtrační konvici Brita, které vody změkčí a zbaví případných negativních látek v ní obsažených a zároveň voda získá výtečnou chuť. Šetřete naši přírodu a dejte zelenou pití kohoutkové vody.
5. Značka není zárukou kvality
Pokud si doma zkusíte udělat slepý test a naservírujete si potraviny, které pochází od známých značek versus no name potraviny, budete velmi překvapeni, že chuť je velmi podobná, ne-li stejná. Rozdíl v ceně je ten, že nejčastěji platíte za značku či krásný obal. Místo nakupování komerčních značkových produktů si raději zajděte na farmářský trh a dejte přednost lokálním produktům, které jsou mnohem bohatší na živiny. Méně je vždy více a je dokázáno, že kvalitní produkty vás zasytí mnohem více než jejich náhražky.
Nakládané ředkvičky
Pokud jste milovníci sladkokyselých chutí vyzkoušejte si doma naložit sezónní ředkvičky.
Hráškový krém se slaninou
Rychlá a sytá polévka plná vitamínů, bude dominovat vašemu stolu nejen svou výrazně zelenou barvou, ale také lahodnou chutí.
Květáková curry polévka
Užijte si letošní květákovou sezónu a připravte si doma tuto jednoduchou curry polévku, která vás příjemně zahřeje.