Svatomartinská husa recept

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření240 minPočet porcí4 porce

Tradice pečení husí na svatého Martina má v Čechách bohatou tradici. Vždyť lidové rčení míní, že kdo si na Martina husu nedá, bude celý rok hladovět, a to není radno pokoušet. Recept na hodovou svatomartinskou husu jsem si kdysi vypůjčila z webu czechspecials a vracím se k němu každý rok.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 1 středně velká husa (cca. 4 kg)
  • 3 jablka
  • 1 hruška
  • 4 snítky rozmarýnu
  • kmín
  • sůl
  • voda na podlití


Způsob přípravy

Husu pečlivě omyjeme zvenku i zevnitř, osušíme ji papírovými utěrkami a pak nasolíme a okmínujeme. Se solí ani kořením nešetříme a nezapomínáme ani na vnitřní prostory ptáka. Husu zakryjeme potravinou fólií a uložíme ji do druhého dne do lednice. Maso díky tomu krásně zkřehne.

Asi tři hodiny před pečením husu vyndáme z chladu. Troubu předehřejeme na 130°C. Nasolené a okořeněné maso vložíme do pekáče prsíčky dolů, zalijeme horkou vodou - ta by měla sahat asi do čtvrtiny výšky pekáčku. Zapékací nádobu přiklopíme a husu dáme péct.

Pečení husy trvá asi 3 hodiny a během této doby je třeba maso několikrát otočit a pekáč vždy zaklopit, jinak by se husa vysušila. Dalším úkolem je špejlí občas propíchnout kůži, aby mohlo vytékat sádlo. Když se sádlo vyškvaří, můžeme jím husu polít a nadbytečnou tekutinu odebírat.

Jablka a hrušku umyjeme, osušíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na měsíčky. Husu jimi po třech hodinách pečení obložíme, přidáme snítky rozmarýnu a maso pečeme dalších 40 minut. Na posledních 20 minut zvýšíme teplotu na 170°C, odkryjeme poklici a husu pečeme ještě několik minut, dokud se nevytvoří křupavá kůrka.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Svatomartinská husa recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Svatomartinská husa.
Nebo hledejte podobné podle části názvu svatomartinská husa .
Hledat podobné recepty na internetu jako Svatomartinská husa

Kde najít informace



×