Svatomartinská husa recept
Tradice pečení husí na svatého Martina má v Čechách bohatou tradici. Vždyť lidové rčení míní, že kdo si na Martina husu nedá, bude celý rok hladovět, a to není radno pokoušet. Recept na hodovou svatomartinskou husu jsem si kdysi vypůjčila z webu czechspecials a vracím se k němu každý rok.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 středně velká husa (cca. 4 kg)
- 3 jablka
- 1 hruška
- 4 snítky rozmarýnu
- kmín
- sůl
- voda na podlití
Způsob přípravy
Husu pečlivě omyjeme zvenku i zevnitř, osušíme ji papírovými utěrkami a pak nasolíme a okmínujeme. Se solí ani kořením nešetříme a nezapomínáme ani na vnitřní prostory ptáka. Husu zakryjeme potravinou fólií a uložíme ji do druhého dne do lednice. Maso díky tomu krásně zkřehne.
Asi tři hodiny před pečením husu vyndáme z chladu. Troubu předehřejeme na 130°C. Nasolené a okořeněné maso vložíme do pekáče prsíčky dolů, zalijeme horkou vodou - ta by měla sahat asi do čtvrtiny výšky pekáčku. Zapékací nádobu přiklopíme a husu dáme péct.
Pečení husy trvá asi 3 hodiny a během této doby je třeba maso několikrát otočit a pekáč vždy zaklopit, jinak by se husa vysušila. Dalším úkolem je špejlí občas propíchnout kůži, aby mohlo vytékat sádlo. Když se sádlo vyškvaří, můžeme jím husu polít a nadbytečnou tekutinu odebírat.
Jablka a hrušku umyjeme, osušíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na měsíčky. Husu jimi po třech hodinách pečení obložíme, přidáme snítky rozmarýnu a maso pečeme dalších 40 minut. Na posledních 20 minut zvýšíme teplotu na 170°C, odkryjeme poklici a husu pečeme ještě několik minut, dokud se nevytvoří křupavá kůrka.