Čočková polévka s kořenovou zeleninou recept
Čočková polévka s kořenovou zeleninou je hustá, sytá a báječně se hodí do sychravých podzimních dní. Uvařte ji k večeři a kromě čerstvého pečiva už nic dalšího nepotřebujete.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1,5 hrnku čočky
- 1,5 lžíce rostlinného oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 střední mrkev
- 1 malá cibule
- kousek celeru
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 1,5 lžičky sušeného oregana
- mletý černý pepř
- sůl
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžíce Hrašky na zahušťování
Způsob přípravy
V hrnci na polévku rozpálíme olej a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek. Když cibule zesklovatí, přidáme do hrnce na kostičky nakrájenou mrkev a celer. Krátce vše ještě osmahneme a pak zalijeme zeleninovým vývarem.
Polévku přivedeme k varu, osolíme , přidáme špetku mletého pepře, papriku a oregano. Nakonec do vývaru nasypeme čočku. Znovu polévku přivedeme k varu a zvolna ji vaříme, dokud čočka nezměkne. Přibližná doba je asi 50 až 60 minut.
Dvacet minut před koncem vaření rozmícháme Hrašku v trošce vlažné vody a vlijeme ji do polévky. Krasně polévku zahustí.
Hotovou polévku dochutíme podle potřeby solí a pepřem a můžeme k ní podávat čerstvé pečivo.