Vynikající řecká kuchyně, ta jen tak člověka neomrzí
Čerstvost surovin je doménou
Řecká kuchyně je ve světě proslulá svou čerstvostí a jedinečností některých surovin. Tato středozemní kuchyně je založena na lehkosti, vůních a zajímavých kombinacích chutí. Jestliže se chystáte do Řecka, určitě si sebou přibalte dostatek peněz na útratu, ať můžete zavítat do místních taveren a vychutnat si nezapomenutelné gastronomické zážitky. V Řecku se běžně připravuje skopové maso, podávají se čerstvé ryby, domácí sýry, olivy a velice sladké zákusky.
Co v Řecku ochutnat?
K ochutnání je toho opravdu mnoho. Pokrmy na řeckých ostrovech nebo na Kypru se trochu liší než v samotném Řecku. Proto, když se podíváte do Řecka vícekrát a změníte destinaci, pořád bude co objevovat. Z pokrmů se nenechte ujít Souvlaki – což je masový špíz dělaný na grilu, většinou ze skopového masa. Řeckou klasikou, jež se hojně připravuje i v Čechách, je Musaka – mleté maso zapečené s lilky a rajčaty, opravdová delikatesa. Velice známé jsou také Dolmades – vinné listy plněné mletým masem a rýží, ty vyzkoušejte raději v menší rodinné taverně, většinou vaří podle receptu děděného z generace na generaci. Keftedes – jsou kuličky z mletého masa v rajčatové omáčcce, Kleftiko – jehněčí maso na divoko se zeleninou a bramborami, a nebo Gemista – zelenina plněná rýží (rajčata, papriky nebo cukety). Řekové rádi jedí dlouho, povídají a tak si dávají tzv. Meze nebo Mezedes. Je to několik (až osm) chodů pomalu podávaných po sobě. Vynikající je Fish Meze – několik různě připravených rybích chodů (většinou samžené sardinky, chobotničky, kalamáry, krevety a ryby).
Zákusky jsou v Řecku velice sladké. Jsou podobné těm tureckým. Ochutnat můžete například Baklavu – tenké plátky těsta vrstvené na sobě, prokládané ořechy a prolévané sladkým sirupem.
Určitě byste také neměli minout tzaziky, řecký jogurt a různé druhy pečiva s olivami nebo ovčím sýrem a mátou či ovčím sýrem, rozinkami a skořicí. Kombinace slaných a sladkých chutí je zde běžná. Na Kypru si nenechte ujít ovčí sýr Halloumi.
A co k pití?
Pokud jste pivaři, vyzkoušet můžete řecké pivo Mythos. Je oproti českému vodové a ve většině taveren či barů se nalívá až po okraj sklenice, téměř bez pěny. Často bývá na čepu Stella Artoia nebo Heineken. Z vína si nenechte ujít Retsinu – ta voní po smole, nebo Commandaria, jejíž výroba má staletou tradici. Typickou řeckou pálenkou je Ouzo, které voní po anýzu.