Léčivý sirup z cibule proti nachlazení pro dospělé i děti
Ve starověkém Egyptě cibuli uctívali a dokonce ji používali i k mumifikaci. Lékař Hippokrates s ní léčil oči a v 18. století na ni vsázeli jako na lék proti kurdějím, i jako zbraň v boji proti myším. Cibule obecně platí za velmi účinný lék proti mnoha neduhům a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni, kde dodává chuť masovým i bezmasým pokrmům. V nastupujícím podzimním období z ní lze vyrobit také účinný sirup, který léčí nachlazení a kašel.
Létu odzvonilo, teploty se snižují, dny zkracují a vzduchem víří více bacilů než je nám milé. Na podzim se často potýkáme s respiračními onemocněními, která sice nemusí být nijak vážná, ale umí potrápit. Pokud se jedná o nastupující potíže a stav není nijak vážný, lze před nasazením léků vyzkoušet osvědčený recept našich babiček v podobě sirupu z cibule. Příprava je snadná a účinky překvapivé.
Proč cibule
Ve výčtu pozitivních účinků cibule na lidský organismus by nám nestačil jeden papír. Cibule přináší lidskému tělu opravdu mnoho benefitů. Díky obsaženým silicím a sirnatým sloučeninám, které obsahuje, má antibakteriální i protiplísňové účinky, které se uplatní například při léčbě močových cest, střevních obtíží, ale také v boji proti virům.
Pojídáním cibule zvyšujeme obranyschopnost těla, snižujeme hladinu cholesterolu v krvi a dokonce nám zklidní i pocuchané nervy. V lidovém léčitelství se cibulí potíraly ošlapky na chodidlech, dásně, aby zuby nebolely a šťáva se používala i jako lék proti ztrátě vlasů.
Léčivý sirup z cibule
Cibule obsahuje fytoncidy, které působí proti množení bakterií a mají i dezinfekční účinky. Tuto sílu lze využít při nachlazení i při kašli. Jak sirup vyrobit?
Potřebujete: 150 g kuchyňské cibule, 600 ml převařené vody, 150 ml jemného 90 % lihu, 150 g cukru.
Postup: cibuli nastrouháme, smícháme s vodou, přilijeme líh a směs svaříme s cukrem. Sirup užíváme ředěný, v poměru 1:5 až 1:8.
Dětská "light" verze
Kdo se chce vyhnout podávání sirupu s alkoholem dětem, nemusí si zoufat. Sirup lze vyrobit i bez lihu. Jak? Cibuli nadrobno nakrájíme, nasypeme do hlubokého talíře a přisuneme ke straně. Pak ji štědře zasypeme cukrem. Po několika hodinách cibule pustí šťávu – a to je náš finální produkt. Sirup se užívá čerstvý, po lžičkách, a to třikrát denně.
Smažené cibulové kroužky
K pivu nebo vínu jsou dokonalým doplňkem. Kroužky s cibule jsou populární nejen v zámoří.
Francouzská cibulačka
Oblíbená cibulová polévka uvařená podle francouzského receptu. Dokonalý předkrm!