Bezlepkové dalamánky recept
Bezlepkové dalamánky jsou nejlepší úplně čerstvé. Stejně vám totiž o moc déle nevydrží, protože jsou výborné.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 ml polotučného mléka
- 250 g mouky Mantler
- 100 g pohankové mouky
- 3 vejce
- 1 sáček sušeného droždí
- 3 lžíce olivového oleje
- špetka soli
- špetka cukru
- 3 g xantanové gumy
- hrubá sůl
- kmín
Způsob přípravy
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. V teplém mléce rozmícháme droždí se špetkou cukru a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Ve velké míse smícháme obě mouky, xantanovou gumu,mléko, 2 vejce, olej a vzešlý kvásek. Důkladně uhněteme hladké těsto. Podle potřeby můžeme přidat mouku, pokud je řídké.
Na bezlepkovou moukou pomoučeném vále z těsta vykrajujeme bochánky a skládáme je na olejem vymazaný plech. Každý bochánek na povrchu nařízneme do tvaru křížku, potřeme vejcem rozšlehaným s lžící vody a posypeme hrubou solí a kmínem.
Bochánky necháme na teplém místě kynout asi půl hodiny. Pak je v předehřáté troubě upečeme dozlatova.