Echinacea purpurea a její zásadní vliv na imunitu
Aktuální globální situace jednoznačně směřuje k tomu, že musíme posílit imunitu, abychom se vypořádali s viry. Indiánské slunce, červená slunečnice. To jsou lidové názvy pro třapatku nachovou – bylinku, kterou nejspíš znáte pod názvem „echinacea“. Její léčivé účinky využívaly staré indiánské kultury.Jako léčivé rostliny sloužily původním obyvatelům Ameriky, indiánům. Rostlina obsahuje účinnou látku echinakosid, která stimuluje bílé krvinky, které mají zásadní vliv na imunitu.
Třapatka nachová má mnoho léčivých účinků
Ovšem tím nejzásadnějším je schopnost potlačit a léčit infekce virové i bakteriální. Proti bakteriím a virům funguje hned dvakrát – obsahuje totiž látku echinakosid, která dokáže ničit celou řadu bakterií, virů a plísní. Další látky v třapatce zas aktivují bílé krvinky, které v těle pohlcují zdroje infekce a zároveň proti nim produkují protilátky.
Třapatka nachová je tak velkou pomocnicí pro posílení imunity a zvyšuje odolnost proti infekcím všeho druhu. Po třapatce neboli echinacee byste měli sáhnout při chřipce, rýmě, nachlazení či při zánětu dýchacích cest. Přípravky z této rostliny pomohou i při zánětech kloubů a močových cest. Tady se hodí i její další schopnost – tlumení bolesti.
Vědci při výzkumech potvrdili, že echinacea snížila pravděpodobnost vzniku nachlazení o 58 procent, a také zkrátila délku nachlazení o 1,5 dne. Došli k závěru, že echinacea je prospěšná při snižování výskytu a trvání nachlazení.
Výborná prevence a posiluje imunitu
Třapatka významně podporuje činnost bílých krvinek, které považujeme za “ochránce” v organismu. Tím pomáhá zabíjet choroboplodné zárodky a zvyšuje odolnost organismu před nemocemi. Zvyšování imunity má v dnešní společnosti mimořádný význam, protože lidský organismus je velmi často oslabován chemickými přísadami (hlavně z potravin), špatným ovzduším, stresem a konzumním způsobem života. Je třeba ji proto užívat hlavně jako prevenci – například v blížícím se chřipkovém období, dokud ještě nemoc nevypukla.
Doporučený denní příjem
Echinacea je v současné době dostupná v mnoha formách a podobách – tablety, kapsle, prášky, tinktury, kapky, čaje apod. Odvar z byliny si můžeme vyrobit jednoduše doma. 2 čajové lžičky mletého kořene přelijeme asi 250 ml vroucí vody a necháme na mírném plameni vařit asi 15 minut. Doporučená denní dávka jsou 3 šálky. Chutná zpočátku sladce, později ale zhořkne. Doma si můžeme vyrobit také tinkturu, kterou užíváme 1 čajovou lžičku jednou až 3x denně, dle potřeby. Pokud užíváte doplněk stravy, dodržujte vždy uvedené dávkování nebo se poraďte s Vaším ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem. Echinacea se nedoporučuje podávat dětem mladším dvou let. U starších dětí a osob nad 65 let se doporučuje začít s užíváním echinacei v nižších dávkách a dle potřeby je zvyšovat.
Vyhněte se dlouhodobému užívání
Jako u většiny byliny je dobré správné dávkování po 14-ti dnech užívání indikaci vypustiťe po dobu nejméně tří týdnů. Její efekt na imunitu by mohl působit kontraproduktivně a mohlo by dojít k narušení imunity. Echinacea nesmí být užívána při systémových a autoimunních onemocněních (roztroušená skleróza, revmatoidní artritida, lupenka aj.) a v případě alergií na rostliny z čeledi hvězdicovitých (sedmikráska, chryzantéma, čekanka a heřmánek) či pylovou alergií, protože některé přípravky mohou obsahovat pyl. Další kontraindikací je těhotenství a užívání imunosupresivních léků.
Svěží bylinková zálivka
Zeleninové saláty máme rádi všichni. Proč si nevyzkoušet novou, svěží zálivku?
Pampeliškový med (sirup) s pomerančovou příchutí
ampelišky už jsou všude kolek nás. Udělejte si doma pampeliškový med.
Tortilla de patatas
Jsou bohaté na minerální látky jako je draslík, mangan, fosfor, měď, hořčík, železo, selen a vitamin C.
Losos se zázvorem a medem
Losos se zázvorem a medem je trochu neobvyklý, ale skvělý recept na přípravu této zdravé ryby.
Křenová omáčka od babičky
Křenová omáčka od babičky je skvělým doplňkem k vařeným masům, například s uzeným chutná skvěle.
Salát z čerstvého špenátu
Čerstvé zeleninové saláty ze sezónní zeleniny jsou oblíbeným jídlem nebo přílohou.
Pečená dýně a pesto z šalvěje a ricotty
Pečená dýně a pesto z šalvěje a ricotty je zajímavé zeleninové jídlo.
Francouzské dušené hovězí s houbami a pomerančem
Francouzské dušené hovězí s houbami a pomerančem je jídlo s neobvyklou chutí.
Pikantní brokolice
Pikantní brokolice je lehký pokrm, můžeme k ní podávat hranolky, nebo vařené či pečené brambory.