Sýrovo bramborové žemličky se slaninou recept
Sýrovo bramborové žemličky se slaninou mohou být chutnou a vítanou svačinkou, nebo slaným zákuskem ke kávě. Také malým zakousnutím při posezení u vína s přáteli.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 100 g nastrouhaného čedaru
- 2 až 3 lžíce smetany
- 4 plátky na jemné proužky nakrájené slaniny
- 1 vejce
- 1 malá nadrobno nakrájená cibule
- 1 brambor
- 380 g listového těsta
- 1 lžíce rostlinného oleje
- sůl
- mletý černý pepř
Způsob přípravy
Sýrovo bramborové žemličky se slaninou mohou být chutnou a vítanou svačinkou, nebo slaným zákuskem ke kávě. Také malým zakousnutím při posezení u vína s přáteli. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Brambor oloupeme a uvaříme do měkka. Pak vodu slijeme a nakrájíme brambor na tenké plátky. Ve vyšší pánvi zahřejeme olej a osmahneme na něm cibuli až zesklovatí. Z rozváleného listového těsta vykrájíme 4 kolečka o průměru 18 cm, a 4 kolečka o průměru 15 cm. Malá kolečka položíme na vymazaný plech a potřeme je rozšlehaným vejcem.
Pak na ně navrstvíme osmaženou cibuli ale necháme volný okraj 1,5 cm. Na cibuli rozložíme plátky slaniny a plátky brambor. navrch nasypeme strouhaný čedar a vše lehce osolíme a opepříme. Ještě přidáme trochu smetany a jednotlivá kolečka překryjeme většími kousky těsta. Na okrajích kolem dokola těsto dobře stiskneme dohromady. Vrchol každé žemle lehce do kříže nařízneme. Takto připravené pečivo pečeme v předehřáté troubě 10 až 15 minut dozlatova.