Slaný pudink s pórkem a sýrem recept

Lukáš Svítil

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření90 minPočet porcí6 porcí

Díky tomuto receptu budete mít pocit, že pudink a chleba k sobě odjakživa patří. Což je dost divný. Ale sami uvidíte, že nemyslitelné se stává chutným a navíc zdravým. A když si ještě počkáte, až bude sezona pórků, to znamená, že budou ještě šťavnatější a lahodnější, tak tento recept na slaný pudink si prostě zamilujete.

Zkuste vyrazit na trh ve středu, jestli máte nějaký poblíž. Uvidíte, že uprostřed týdne jsou pulty naprosto plné a nikde nic nechybí, jak se to stává někdy o víkendu. Pro tento slaný pudink s opečeným chlebem musíte pórek nakrájet na pěkná, stejně velká kolečka, a pomalu jej vařit na másle, dokud nezměkne a nezkaramelizuje, až vám budou oči a chuťové pohárky přecházet z jednoho potěšení do druhého, ještě většího.

Takhle jednoduše vytvoříte klasický slaný pudink s opečeným chlebem a pórkem a stačí vám k tomu pouze toto: toastový chleba nakrájený na kostičky, sýr, bylinky a směs mléka nebo smetany a vajec. Co se týká tvaru, velikosti a formy pudinku, pokud budete postupovat podle tohoto receptu, rozložíte ingredience do pekáče o rozměru 22,5 × 32,5 centimetrů. Toto je perfektní způsob, jak ho sníst, protože jej potom jednoduše nakrájíte na plátky. Když si ho dáte na snídani, můžete na něj dát opečenou slaninu. Nebo si na to usmažit vejce, i když už v samotném pudinku vejce je, ale to nemusíte nikomu říkat. Na oběd si můžete dát svůj plátek se zeleným salátem a kouskem proscuitta. Nebo kdykoliv s oblíbeným kouskem masa.

Někdo se těžko vyrovnává s tím, že něco může být ještě lepší. Tento recept je pro takovéto lidí téměř ideální. Něco málo ingrediencí – karamelizovaný pórek vrstvený s opečeným chlebem, sýrem a smetanou – a máte prostě skvělé a jednoduché jídlo ať už na večeři, oběd, svačinu nebo snídani. Originální recept má jemnou, delikátní a tvárnou chuť, který funguje. Zároveň však má potenciál k vylepšení. Můžete přidat víc pórku nebo víc sýra. Můžete přidat další restovanou zeleninu nebo parmazán. Jedná se fakt o velice flexibilní recept.


Na jeden pekáč budete potřebovat tyto suroviny. Zdvojnásobte množství a i tak krásně se vejdete do pekáče o rozměrech 22,5 × 32,5 centimetrů.
(celý recept)

Díky tomuto receptu budete mít pocit, že pudink a chleba k sobě odjakživa patří. Což je dost divný. Ale sami uvidíte, že nemyslitelné se stává chutným a navíc zdravým. A když si ještě počkáte, až bude...

Ingredience receptu

  • 1 hrnek pórku nakrájený na centimetrové plátky, pouze bílé a světle zelené části, očištěné a opláchnuté
  • sůl nahrubo mletá
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 6 hrnků na kostičky nakrájeného toastového chleba, nebo třeba briošky
  • 2 čajové lžičky jemně nasekané pažitky
  • ½ čajové lžičky čerstvého tymiánu
  • 1 velké vejce
  • 1 vaječný žloutek
  • 3 hrnky plnotučného mléka nebo tučné smetany, nebo jejich kombinace půl na půl
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • ½ hrnku ementálu nebo jiného sýra švýcarského typu


Způsob přípravy

Dejte středně velkou pánev na středně vysoký plamen. Nakrájený pórek dejte do pánve, dochuťte solí a restujte, dokud pórek nezačne měknout, asi 5 minut. Snižte teplotu na středně nízkou, vmíchejte máslo a zakryjte. Za občasného míchání vařte, dokud pórek nebude velmi měkký, což potrvá asi 20 minut. Podle chuti osolte a opepřete.

Předehřejte troubu na 350 stupňů. Zatímco se pórek vaří, rozložte kostičky chleba na plech a pečte 15 až 20 minut dozlatova a dokřupava. Vypražení briošek může trvat o něco méně času. Dejte potom do velké mísy a nechte troubu zapnutou.

Dejte pórek, pažitku a tymián do mísy s chlebem. V jiné misce rozšlehejte vejce a žloutky, poté přidejte mléko a smetanu, velkou špetku soli, pepř podle chuti a špetku muškátového oříšku.

Posypte 2 lžícemi strouhaného sýra dno pečicího plechu. Na to dejte půlku chlebové směsi a posypte dalšími 2 lžičkami sýra. Opět potřete zbylou částí chlebové směsi a přidejte ¼ hrnku sýra. Potom do pekáče nalijte dostatek mléčné směsi, aby se chleba celý zakryl. Celé jídlo jemně zatlačte, aby se mléko vsáklo až dolů, a nechte 15 minut odpočívat.

Přidejte zbývající mléčnou směs a nechte pár kostiček chleba vyčnívat. Posypte solí. Pečte, dokud není vrchní část hnědá a pudink trochu nebublá. Zabere to asi 55 až 65 minut. Podávejte teplé nebo studené.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Slaný pudink s pórkem a sýrem recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu slaný pudink pórkem sýrem .
Hledat podobné recepty na internetu jako Slaný pudink s pórkem a sýrem


×