Dukátové buchtičky recept
Dukátové buchtičky jsou oblíbeným sladkým jídlem nejen u dětí. I my dospělí si na nich občas rádi pochutnáme.
(celý recept)
Ingredience receptu
- krém:
- 200 ml mléka
- 200 ml sladké smetany
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce cukru
- 3 žloutky
- buchtičky:
- 1 lžíce cukru
- 1 vejce
- 100 g změklého másla
- 15 g droždí
- 500 g polohrubé mouky
- 300 ml mléka
Způsob přípravy
Připravíme si vanilkový krém. Všechny žloutky ušleháme s cukrem do světlé hladké pěny. V kastrůlku svaříme mléko a smetanu s vanilkovým cukrem. Opatrně do žloutkové pěny pak mléko zašleháme, až vznikne vanilkový krém.
Z droždí, trochy mléka a špetky cukru připravíme kvásek a necháme ho vzejít na teplém místě. Do mísy nasypeme mouku, přidáme hotový kvásek, máslo, zbylé mléko, vejce a uhněteme hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout na teplém místě.
Mezitím si předehřejeme troubu na 200 stupňů. Do vymazaného pekáče naskládáme malé buchtičky připravené z vykynutého těsta a potřené máslem. Pekáč přikryjeme utěrkou a necháme buchtičky ještě 15 minut kynout. V předehřáté troubě je pak pečeme přibližně půl hodiny.
Upečené buchtičky od sebe oddělíme a na talíři je přelijeme teplým vanilkovým krémem.