Smažené krokety z brokolice a brambor recept
Smažené krokety z brokolice a brambor podávané s bramborovou kaší, nebo jen s čerstvými zeleninovými saláty jsou lahůdkou. Pikantní dip s pažitkou jim dodá ten správný říz.
(celý recept)
Ingredience receptu
- krokety:
- 400 g moučných brambor
- 150 g brokolice
- 40 g strouhaného čedaru
- 1 vaječný žloutek
- 60 g strouhanky
- 4 lžíce olivového oleje
- na obalení:
- 20 g hladké mouky
- 100 g sezamových semínek
- 2 vejce
- dip:
- 100 g smetanového sýra
- 50 g bílého jogurtu
- 1 lžíce nasekané pažitky
- 2 lžíce mléka
Způsob přípravy
Smažené krokety z brokolice a brambor podávané s bramborovou kaší, nebo jen s čerstvými zeleninovými saláty jsou lahůdkou. Pikantní dip s pažitkou jim dodá ten správný říz. Oloupané brambory rozkrojíme na polovinu a uvaříme je v osolené vodě do měkka. Pak z nich slijeme vodu a ušleháme je na kaši. Brokolici rozebereme na růžičky, vhodíme ji do vroucí vody a vaříme asi 7 minut. Pak vodu slijeme a brokolici rozsekáme nadrobno. Nyní brokolici přidáme do bramborového pyré a přisypeme i strouhanku, přidáme žloutek a strouhaný sýr. Směs důkladně promícháme, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Hotové těsto rozdělíme na 12 kousků a z každého uválíme kroketu.
Připravené krokety umístíme na 10 minut do mrazáku. Připravíme si dip smícháním smetanového sýra, jogurtu, mléka a nadrobno nasekané pažitky. Do tří misek si dáme zvlášť sezamová semínka, mouku a rozšlehané vejce. Jednotlivé krokety pak postupně, nejdříve v mouce, pak ve vejcích a nakonec v semínkách obalíme. Ve vyšší pánvi zahřejeme olivový olej a krokety na něm ze všech stran zvolna (asi 5 minut) smažíme dozlatova. Usmažené pokládáme na papírové utěrky, abychom odstranili přebytečný tuk. Smažené krokety z brokolice a brambor podáváme se smetanovým dipem.