Řecký slaný koláč recept
Řecký slaný koláč je pochoutka ze dvou druhů sýra. Pro milovníky slaných koláčů je to gurmánský zážitek.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 120 g másla
- 230 g hladké mouky
- 55 ml vlažné vody
- 260 g rýže
- 2 vejce
- 60 ml řeckého bílého jogurtu
- 65 g parmezánu
- 1 cibule
- 1 lilek
- 1 stroužek česneku
- 155 g čerstvého špenátu
- 40 g sýru feta
- 90 ml mléka
- špetka soli
- špetka mletého černého pepře
Způsob přípravy
Řecký slaný koláč je pochoutka ze dvou druhů sýra. Pro milovníky slaných koláčů je to gurmánský zážitek. Nejdříve si připravíme těsto důkladným prohnětením vlažného mléka s moukou a změklým máslem. Těsto necháme odležet čtvrt hodiny a pak ho na pomoučeném vále rozválíme na placku, vložíme do vymazané koláčové formy a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů 15 až 20 minut. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme špenátové listy, špetku soli a krátce orestujeme.
Na druhé pánvi na másle orestujeme lilek, který jsme nakrájeli na tenké plátky. Rýži uvaříme v osolené vodě do měkka. Ve velké míse smícháme utřený česnek, vejce, oba sýry, jogurt, mléko a podušený špenát. Na upečené těsto rozložíme vařenou rýži, na ni směs se špenátem a navrch rozložíme plátky lilku. Koláč pečeme při trochu nižší teplotě (asi 160 stupňů) ještě půl hodiny.