Tzaziki s bramborami jako salát recept
Bramborový salát je už trochu profláknuté jídlo. Při vyřčení jména tohoto pokrmu se každému rozzáří oči a každý jej zná. Navíc tak dobře, že ví, jaká která varianta bramborového salátu je ta vyvolená. Bylo by možná dobré oprostit od úzkoprsého, konzervativního pohledu na bramborový salát a představit si i některé jiné varianty našeho národního pokladu.
Recept na bramborový salát je navíc velmi praktický. Sáhnout do lednice pro uleželý a vychlazený bramborový salát může být stejný gurmánský zážitek jako čerstvá ryba v Tichém oceánu.
Recept na bramborový salát lze kombinovat s různými surovinami a styly. Protože prazákladem bramborového salátu jsou brambory a majonéza. A to už se dá dobře nakombinovat. Třeba s pestem a zelenými fazolemi. Nebo ranní jarní salát s chřestem, ředkvičkami a ostrou dijonskou hořčicí. Tento recept na bramborový salát je ovšem připraven s tzaziki, citronu a česnekového jogurtu. Jo, a taky nějaký brambory tam jsou, ale změnily se v kontextu ostatních surovin k nepoznání.
Když se nad tím tak zamyslíte, tak vám může připadat vzbouřenecké hnutí proti majonéze jako velmi nespravedlivé. Přitom je to vlastně jednoduchá a klasická francouzská omáčka složená s vaječného žloutku a oleje. Pokud ovšem trváte stále na kategorickém ne, zkuste místo majonézy třeba jogurt s trochou zakysané smetany. Vytvoříte triviálně fenomenální dresink, kterým dodáte do uložených jídel v lednici novou sílu a šťávu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1,8 kg brambor
- 1 a ¾ šálku řeckého jogurtu
- ¼ šálku zakysané smetany
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy (z poloviny citronu)
- 1 lžíce octa z bílého vína
- 1 lžíce mletého čerstvého kopru
- 1 střední stroužek česneku, mletý
- 2 čajové lžičky soli
- čerstvě mletý černý pepř
- ½ kila salátové okurky, neloupané, nakrájené na čtvrtky, zbavené semínek
- Podle chuti:
- rozdrobená feta
- nasekané zelené olivy
- nasekané čerstvé lístky máty
- mleté chilli
Způsob přípravy
Ve středním hrnci dejte do studené vody brambory a na vysoké teplotě přiveďte k varu. Jakmile se začnou vařit, snižte teplotu na středně vysokou a nechte brambory dál vařit, dokud nejdou propíchnout nožem. Malé brambory se uvaří od položení ve studené vodě na sporák zhruba za 30 minut. Kontrolovat je začněte asi 5 až 10 minut předtím. Brambory sceďte a nechte důkladně vychladnout. Pokud nemáte čas, dejte je na 10 minut do mrazáku.
Mezitím ve velké míse smíchejte jogurt, zakysanou smetanu, citronovou šťávu, ocet, kopr, česnek, sůl a spoustu čerstvě mletého černého pepře.
Nastrouhejte okurku a přes sítko z ní vymačkejte všechnu tekutinu. Přidejte do jogurtové směsi.
Jakmile jsou brambory vychladlé, nakrájejte je na malé čtvrtky nebo větší kousky. Přidejte k okurkám a jogurtu a promíchejte, aby se chutě spojily. Přidejte ostatní přísady, upravte kořením. V ledničce bramborový salát s tzaziki vydrží až 3 dny.