Pečená vepřová žebírka s pikantní omáčkou recept
Pečená vepřová žebírka s pikantní omáčkou jsou delikatesou přímo pro labužníky. Můžeme je podávat i společně s různými zeleninovými saláty.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 kg vepřových žebírek
- 1 1/2 hrnku kuřecího vývaru
- sůl
- mletý černý pepř
- 3 lžíce rozinek
- 5 stroužků česneku
- 3/4 hrnku olivového oleje
- 16 ks sušených meruněk
- 8 jarních cibulek
- 2 ančovičky
- 600 g žitného chleba bez kůrky
- 1/2 lžičky kmínu
- 1 1/2 lžičky mletého koriandru
- 7 sušených chilli papriček
Způsob přípravy
Pečená vepřová žebírka s pikantní omáčkou jsou delikatesou přímo pro labužníky. Můžeme je podávat i společně s různými zeleninovými saláty. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.Sušené papričky spaříme vroucí vodou a zbavíme je semen. V horké vodě je máčíme 15 minut a pak je i s tekutinou vložíme do mixéru, přidáme kmín, koriandr,2 1/2 lžičky soli, 6 lžic olivového oleje a 1 stroužek česneku. Všechny tyto přísady rozmixujeme na hladkou pikantní omáčku, kterou přendáme do malé misky. Na plechu vyloženém pečící folií pečeme chleba nakrájený na kostičky asi tak 12 minut a pak ho nasypeme do větší mísy. Na vyšší pánvi osmahneme na trošce oleje nakrájené jarní cibulky a nakrájené 4 stroužky česneku, až začnou lehce zlátnout. Pak vše nalijeme do misky s chlebem a promícháme. Do směsi přidáme vývar, rozinky, meruňky, trochu osolíme a opepříme a důkladně promícháme.
Chlebovou směs rozprostřeme do menšího pekáče vyloženého pečící folií. Teplotu trouby nyní zvýšíme na 200 stupňů. Vepřové maso okořeníme ze všech stran solí a pepřem a položíme do většího pekáče vyloženého pečící folií. Připravené maso pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut, až se zvnějšku zbarví. Pak maso potřeme několika lžícemi připravené pikantní omáčky z malé misky, snížíme teplotu trouby zpět na 180 stupňů a zvolna dopékáme asi 65 minut. Po této době maso vyndáme z trouby a necháme ho v pekáči 15 minut odpočívat. Pekáč s chlebovou směsí vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi čtvrt hodiny až začne zlátnout. Pak obsah pekáče vyndáme na servírovací talíř. Vepřové maso rozkrojíme mezi žebry a podáváme se zbytkem pikantní omáčky a upečenou chlebovou směsí.