Skordalia - bramborový dip z Řecka recept
Kdo o dovolené vyrazil do slunného Řecka, možná ochutnal místní tradiční bramborový dip s česnekem - Skordalii. Tento velmi snadný dip připravíte ze surovin, které určitě máte doma. Skordalia vás bude stát pár korun, ale potěšení z tohoto dipu bude velké. Nadýchaný bramborový dip okořeněný česnekem se tradičně podává s čerstvým nebo opečeným chlebem. Skordalia však výtečně chutná i jako přílohová kaše k rybám nebo masu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 středně velké brambory
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- pepř
- sůl
Způsob přípravy
Brambory oloupeme, umyjeme, nakrájíme na kostičky a v osolené vodě je uvaříme doměkka. Ještě teplé brambory rozmačkáme mačkadlem na brambory do jemného krému nebo je rozmixujeme ručním šlehačem. Ponorný mixér příliš nedoporučuji, brambory získají trochu jinou, ne tak žádanou konzistenci.
Do brambor prolisujeme česnek a přilijeme vymačkanou šťávu z citronu. Dip dochutíme solí, pepřem, vše promícháme a podáváme.