Pečené vepřové koleno recept
Pečené vepřové koleno, toto původem tradiční bavorské jídlo, podáváme většinou s pikantní hořčicí nebo křenem a s čerstvým pečivem nebo bramborem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 vepřové koleno
- pikantní kečup
- 6 kuliček celého černého pepře
- 4 kuličky nového koření
- 3 kuličky jalovce
- 1 bobkový list
- 2 stroužky česneku
- špetka mletého černého pepře
- 1 lžíce medu
- sojová omáčka
- worcestrová omáčka
- špetka soli
- trochu černého piva
- příloha:
- čerstvý strouhaný křen
- pikantní hořčice
- chleba
Způsob přípravy
Vepřové koleno nejprve vaříme (nejlépe v tlakovém hrnci) v osolené vodě, do které jsme přidali jalovec, nové koření, celý pepř a bobkový list.
Mezitím si připravíme marinádu smícháním kečupu, černého piva, medu, worcestrové omáčky, sojové omáčky, utřeného česneku, mletého pepře a špetky soli.
Asi po jedné hodině vaření koleno vyndáme z hrnce, vykostíme ho, hrubou kůži nařízneme křížem na několika místech a vložíme ho do pekáče. Potřeme ho ze všech stran marinádou a pečeme zvolna v troubě předehřáté na 160 stupňů do měkka. Během pečení koleno často poléváme marinádou a výpekem z masa.