Top 5 potravin, které pomáhají snižovat bolest kloubů…
Každodenní rutina může mít velký vliv na zdraví a stav vašich kloubů. Například výběr správných potravin, které zvyšují hustotu kostí, posilují pojivovou tkáň a omezují záněty, vám může pomoci předcházet zraněním a zachovat si zdravé klouby pro dlouhý a aktivní život.
1./ Omega-3 mastné kyseliny
Ryby jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou pro lidské zdraví nezbytnými živinami. Tyto důležité živiny se někdy označují také jako polynenasycené mastné kyseliny. Nejenže prokazatelně snižují množství zánětlivých bílkovin v těle, ale také zlepšují funkci mozku a snižují riziko srdečních onemocnění, cukrovky a dalších nemocí. Omega-3 lze nalézt v rybách, jako je tuňák, losos, pstruh, halibut a sardinky. Dalším způsobem, jak vstřebat omega-3, je každodenní užívání doplňku stravy s rybím tukem.
2./ Barevné ovoce
Ovoce má někdy špatnou pověst kvůli vysokému obsahu cukru, ale jedná se o nenahraditelný antioxidant. Stejně jako u zeleniny jsou některé druhy ovoce při snižování zánětů v těle účinnější než jiné. Zaměřte se na borůvky, které mají vysoký obsah antokyanů - jednoho z nejúčinnějších flavonoidů. Ty pomáhají eliminovat zánětlivé reakce v těle. Dalším protizánětlivým ovocem bohatým na vlákninu jsou jablka, která navíc přinášejí další výhody pro zdraví střev. Ananas je na našem seznamu také pro svůj obsah bromelainu, živiny, která prokazatelně snižuje bolesti kloubů způsobené osteoartritidou a revmatoidní artritidou. Většina bromelainu se však nachází ve stonku a jádru ananasu, takže abyste získali maximální užitek, rozmixujte jádro do smoothie.
3./ Olivový olej
Vyhoďte rostlinný, slunečnicový a arašídový olej, které mohou zvyšovat zánětlivost. Místo toho si na vaření a přípravu salátových zálivek dejte několik lžic olivového oleje. Ještě lépe je zvolit extra panenský, který je méně zpracovaný. Olivový olej je často spojován se středomořskou stravou a patří mezi nenasycené "zdravé" tuky. A hádejte co... je dalším zdrojem omega-3!
4./ Čočka a fazole
Fazole a čočka jsou známé svými zdraví prospěšnými účinky. Jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, vlákniny a důležitých minerálů. Mají také antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Černé fazole, čočka, cizrna, fazole pinto a sója jsou skvělým zdrojem antokyanů - magického flavonoidu, který snižuje záněty.
5./ Tmavá čokoláda
Čokoláda má skutečně protizánětlivé účinky. Kakao, hlavní složka čokolády, obsahuje antioxidanty, které mohou působit proti genetické predispozici k inzulínové rezistenci a zánětům. Čím vyšší je procento kakaa v čokoládě, tím vyšší je její protizánětlivý účinek. Nezapomeňte však, že čokoláda může mít vysoký obsah cukru a tuku, proto si ji dopřávejte s mírou. Pokud si ji chcete dopřát, vybírejte si čokoládu, která obsahuje alespoň 70 % kakaa.

Rychlý borůvkový koláč
Delikátní borůvky s nenahraditelnou chutí. Ideální recept na jejich zpracování.

Červená čočka se zeleninou, uzeným masem a volským okem
Jednoduchý a rychlý recept, který znají všechny generace.