Houbový kuba: tradiční štědrovečerní oběd

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Kdo chce vidět na Štědrý den zlaté prasátko, ten by se měl postit. Ne všechny výklady tohoto rčení však trvají na hladovce. Některé míní, že se stačí vzdát masových pokrmů. Tradičním jídlem, které se podávalo jako vánoční oběd, je houbový kuba. Jak ho uvařit? 

Základem pokrmu zvaného houbový kuba jsou ječné kroupy a houby, ať už čerstvé či sušené. Protože jídlo neobsahuje žádné maso, byl houbový nebo také černý kuba považovaný za chudý chod a neservíroval se jen o svátcích. Ječné kroupy a dary lesa houby, byly běžně dostupné po celý rok, skoro nic nestály, a tak byly základem jídelníčku našich předků. 

Protože ječné kroupy obsahují spoustu minerálních látek a dodají tělu energii, je houbový kuba jídlo syté, které spolehlivě naplní břicho strávníků až do štědrovečerní večeře. K přípravě "kuby" se dají použít houby čerstvé i sušené

Černý kuba

Tmavou barvu dodá pokrmu jedna speciální houba, a to stroček trubkovitý, který se do štědrodenního jídla tradičně používal. Stroček má trubkovitý tvar a patří do čeledi liškovitých. Houba, které se kvůli tmavému poprašku na plodnicích lidově přezdívá kominíček, roste i v zimním období. Nalézt ji však chce trochu houbařského umu a tento úkol je spíše pro zkušené. Kdo si stročka předem nenasušil, může použít jakékoliv jiné houby, které sesbíral a uskladnil v letním období. 


Jak na kubu

K přípravě tohoto houbového pokrmu budete potřebovat: 400 g čerstvých nebo 50 g sušených hub, 300 - 500 g ječných krup, dvě cibule, 4 - 6 stroužků česneku, majoránku, lžičku drceného kmínu, sůl a vepřové sádlo. 

Připravit kubu je opravdu jednoduché: kroupy předem propláchneme studenou vodou. Na větší pánvi nebo v hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a krátce ji osmahneme. Pak vsypeme scezené kroupy a asi minutu, dvě je restujeme. Směs osolíme, zalijeme vodou a vaříme do měkka. Trvá to přibližně 20 - 30 minut. 

Houby očistíme a pokrájíme na menší kousky. Sušené houby je třeba předem na chvíli namočit a pak vodu slít. Na pánvi rozehřejeme sádlo a houby orestujeme. Poté je zalijeme trochou vody, asi 10 - 15 minut je podusíme a nakonec přimícháme ke kroupám. 

Do směsi na kubu přidáme prolisovaný česnek, majoránku, kmín a vše promícháme. Menší pekáček vymažeme sádlem, směs do něj rozprostřeme a zapékáme v troubě předehřáté na 180°C do zlatohněda. Trvá to něco kolem půl hodiny. Dobrou chuť!



Houbový kuba

Houbový kuba


Recepty na tento pokrm se mohou krajově trochu odlišovat. Tady je jeden z naší databáze.


Kapr na másle

Kapr na másle


Nejen smažený kapr, ale i ten na másle může zdobit štědrovečerní tabuli.


Zelná polévka

Zelná polévka


U našich sousedů Slováků je zelná polévka tradičním chodem sváteční večeře. Skvěle chutná zejména druhý den, kdy je správně uleželá.


Tradiční česká vánočka

Tradiční česká vánočka


Co podávat o svátcích na snídani? Samozřejmě domácí vánočku!



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Houbový kuba: tradiční štědrovečerní oběd, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: houbový, kuba:, tradiční, štědrovečerní, oběd.
For Gastro 2022


×