Květáková polévka s brokolicí recept
Květáková polévka s brokolicí je zdravá, nízkokalorická a velmi chuťově výrazná polévka. Je sytá a klidně nahradí lehkou večeři.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 celé květáky
- 1,5 brokolice
- 2 střední žluté cibule
- 5 lžiček worcesterové omáčky
- 1 lžička mletého černého pepře
- 5 stroužků česneku
- 1 lžička soli
- 2 lžíce uzené mleté papriky
- 6 hrnků kuřecího vývaru
- 450 g brambor
- 2 hrnky mandlového mléka
- 1 lžíce olivového oleje
- 220 g rozdrobeného čedaru
- 3 lžíce omáčky Sriracha
- 1 lžička hořčičných semínek
Způsob přípravy
Květáková polévka s brokolicí je zdravá, nízkokalorická a velmi chuťově výrazná polévka. Je sytá a klidně nahradí lehkou večeři. Můžeme ji v tom případě doplnit nasucho opečeným chlebem. Ve velkém hrnci zahřejeme olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, sůl a pepř a vše pět minut restujeme za mírného míchání. Pak přidáme utřený česnek a ještě jednu minutu ho spolu s cibulí osmahneme. Růžičky z poloviny květáku dáme stranou a ty zbývající společně s oloupanými a nakrájenými brambory přidáme do hrnce. Po pěti minutách restování vše zalijeme kuřecím vývarem, polévku přivedeme k varu a vaříme půl hodiny.
Mezitím na malé růžičky rozebranou brokolici a zbylé kousky květáku vaříme v páře asi 7 minut. Když je brokolice hotová "na skus", dáme vše stranou na misku. Polévku v hrnci po uvaření necháme částečně zchladnout, přidáme do ní mandlové mléko, papriku, omáčku Sriracha, hořčičná semínka a worcesterovou omáčku. Promícháme a pomocí ponorného mixéru vše rozmixujeme na hladký krém. Do něho nasypeme čedar a mícháme tak dlouho, dokud se nerozpustí. Polévku zahřejeme a pak do ní přidáme kousky květáku a brokolice uvařené v páře. Podáváme teplé.