Nové brambory s bylinkovým tvarohem recept
Na jaro se v kuchyni moc těším, protože se na pultech obchodů opět začnou objevovat mé oblíbené rané brambory. Velmi populární recept jsou u nás \"brambory na loupačku\" podávané s tvarohem ochuceným čerstvými bylinkami.
Ingredience receptu
- 1,5 kg raných brambor
- 1,5 - 2 vaničky polotučného tvarohu
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 - 2 hrst čerstvých bylinek (bazalka, rozmarýn, petrželka, pažitka…)
- sůl
Způsob přípravy
Brambory vydrhneme pod tekoucí vodou kartáčkem, slupku neloupeme a brambory dáme vařit do mírně osolené vody s kmínem. Doba varu se odvíjí od velikosti hlíz. Je proto dobré vybrat podobně veliké, aby se vařily rovnoměrně. V průměru může trvat kolem 10 minut než změknou. Zda jsou hotové ověřujeme tak, že do hlízy zapíchneme vidličku. Pak se pozná, jestli je měkká nebo ještě chvilku potřebuje. Hotové brambory neloupeme, ale rozkrájíme na čtvrtiny na talíř.
Během doby vaření brambor si připravíme bylinkový tvaroh. Čerstvé bylinky nasekáme nadrobno, smícháme s tvarohem, rozpuštěným máslem a dochutíme solí. Bylinkový tvaroh podáváme jako dip k bramborám. Ozdobit ho lze i čerstvou zeleninou, třeba křupavými ředkvičkami.