Křenová omáčka recept
Křen selský je tradiční přílohou k masovým pokrmům a největší sílu má tehdy, když ho syrový nastrouháte. Křen pořádně protáhne dutiny, bohatý je na vitamín C, dobře udělá lidskému trávení a jeho štiplavá chuť umí vehnat slzy do očí. Křenová omáčka je o něco jemnější než nastrouhaný křen. Mléko a zakysaná smetana ji dodají hladkou, krémovou strukturu a podávat ji lze k pečenému i vařenému masu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 50 g hladké mouky
- 40 g másla
- 250 ml mléka nebo zakysané smetany
- ocet
- cukr
- sůl
- čerstvý křen
Způsob přípravy
Křen oloupeme a najemno nastrouháme. V rendlíku rozpustíme máslo, přisypeme mouku. Obě ingredience promícháme a vzniklou světlou jíšku asi minutu opražíme.
K hotové jíšce přilijeme mléko nebo zakysanou smetanu, promícháme a necháme jemně provařit.
Omáčku osolíme, dochutíme cukrem a octem. Nakonec k omáčce vmícháme nastrouhaný křen, krátce ji prohřejeme a podáváme.