Šumavská zelňačka recept
Polévky z kysaného zelí se těší v našich končinách velké oblibě. Zahřejí, zasytí a báječně chutnají. Ovonět je lze například uzeninou a podávat s čerstvým chlebem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g kysaného zelí
- 100 g cibule
- 60 g vepřového sádla
- 250 g brambor
- 40 g sušených hub
- 100 g anglické slaniny
- 60 g ovesných vloček
- 100 ml smetany na vaření
- drcený kmín
- majoránka
- sůl
Způsob přípravy
Houby nasypeme do mísy, zalijeme vodou a necháme namáčet. Jakmile změknou, vodu scedíme, houby pokrájíme na menší kousky a krátce je povaříme ve vodě ochucené kmínem a solí.
Ve větším hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme na kostičky slaninu a chvíli ji restujeme. Pak přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli, krátce ji osmahneme a zalijeme vývarem z hub.
Zelí nakrájíme na menší kousky a přidáme do hrnce. Asi po 15 minutách přijdou do hrnce také na kostičky nakrájené brambory a vaříme je tak dlouho, dokud nezměknou.
Těsně před dokončením brambor vložíme do hrnce houby, ovesné vločky a majoránku. Vše pět minut povaříme. Nakonec vlijeme do polévky smetanu, krátce ji prohřejeme, vypneme sporák a necháme polévku pár minut “dojít”.
Zelňačku podáváme s čerstvým pečivem.