Králík na česneku recept
Maso z králíka je dietní, ale přesto velmi chutné. Pokud ho zkombinujete se zeleninou a bramborem, vytvoříte bohatý oběd, po kterém se budou všichni strávníci jen olizovat.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 králičí kýty (po cca. 180 g)
- 2 cibule
- 1 mrkev
- kousek celeru
- 1 lžíce oleje
- 125 ml drůbežího vývaru
- 3 stroužky česneku
- 70 ml smetany na vaření
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- čerstvá petrželka
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Čerstvé bylinky opláchneme, osušíme papírovou utěrkou a petržel nasekáme. Tymián krájet nebudeme, necháme celou snítku.
Česnek očistíme a prolisujeme. Maso omyjeme, osušíme, nasolíme, opepříme a potřeme česnekem. Ve vyšší pánvi zahřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji chvilku restovat, dokud zesklovatí. Poté přidáme nakrájenou zeleninu a společně vše pár minut opékáme.
Do pánve vložíme maso, přidáme tymián, směs podlijeme vývarem, pánev zakryjeme poklicí a králíka dusíme do měkka. Když je maso měkké, vyjmeme ho z pánve, uložíme do jiného hrnce, který zakryjeme poklicí.
V pánvi zbyde zelenina a část vývaru, které zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a necháme pár minut povařit, aby omáčka zhoustla. Kdo nemá rád kousky zeleniny, může omáčku propasírovat přes síto. Kdo vyznává říznější chuť, může do omáčky přidat navíc čerstvě prolisovaný česnek.
Králíka vrátíme do pánve, krátce prohřejeme, servírujeme na talíře, zdobíme petrželkou a podáváme s vařeným bramborem.