Recept na banana bread z mandlové mouky

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Máme pro vás recept na banánový chléb z mandlové mouky. Jednoduchý recept, kterým můžete nahradit sladké pokrmy z obilné mouky. Skvěle se tak hodí do redukční diety a vyzkoušet ho mohou i lidé s nesnášenlivostí na lepek či intolerancí na laktózu.

Co je to banana bread?

Banana bread je v některých zemích již poměrně klasickým receptem, jeho historie sahá desítky let dozadu. K nám se dostal až v posledních letech skrz nejrůznější fitness recepty nebo skrz recepty pro lidi se specifickými problémy v oblasti trávicího traktu. V překladu jde o banánový chléb.

Slovo chléb je nicméně trochu zavádějící, protože o rovnocennou alternativu k obilnému pečivu, jak jej známe, nejde. V naší kuchyni jej tak můžeme přirovnat spíše ke svačince, či dokonce dezertu ke kávě. Díky banánu má totiž chlebík příjemně sladkou chuť, zároveň je ale mnohem zdravější než naše klasické moučníky. Do chlebíku totiž nepřidáme žádný cukr.
Místo klasické pšeničné mouky je pak použita mandlová mouka. To dodá chlebíku nejen specifickou strukturu a chuť, ale i zajímavé nutriční hodnoty.

Ingredience na banánový chléb z mandlové mouky:


• 200 g mandlové mouky
• 10 g kypřicího prášku
• 3 menší zralé (i přezrálé) banány (nebo 2 velké)
• 200 ml sterilovaného kokosového mléka
• 2 vejce
• 1 lžíce rostlinného oleje (kokosový, slunečnicový…)
• lžička skořice
• špetka soli
• hrst oblíbených ořechů (podrcených)

Postup:

1. Zapněte si troubu a nechte ji předehřát na 180 stupňů Celsia.
2. V jedné míse smíchejte všechny suché sypké ingredience. Tedy mandlovou mouku, kypřicí prášek, skořici, sůl.
3. Banány např. vidličkou v druhé míse důkladně rozmačkejte.
4. Banány zalijte tekutými ingrediencemi, tedy mlékem, olejem a přidejte také vejce.
5. Do mísy s tekutou složkou postupně přimíchávejte sypkou směs a vytvořte těsto.
6. Chlebovou formu na „cihlu“ vymažte olejem a vylijte do ní připravené těsto. Na vrch můžete dát podrcenou hrst oblíbených ořechů.
7. Vložte chleba do trouby a pečte asi 45 minut při stálé teplotě 180 stupňů Celsia. Poté zkontrolujte, zda je chléb hotov, špejlí (propíchněte špejlí chléb a poté se podívejte, zda na špejli ulpělo syrové těsto, nebo už je chlebík zcela propečený).
8. Vytáhněte chléb z trouby, nechte chvíli vychladnout a poté vyklopte.
9. Krájejte a podávejte až po úplném vychladnutí.
Výsledek vám určitě zachutná. Banana bread v této podobě je zdravá svačinka, i když to s hubnutím a zdravým životním stylem myslíte opravdu vážně.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Recept na banana bread z mandlové mouky, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Recept na banana bread z mandlové mouky.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: recept, banana, bread, z mandlové, mouky.


×