Jarní salát s grapefruitem a ořechy recept
Svěží kořeněný salát je ta pravá vzpruha! Obsahuje spoustu vitaminu C, který vám dodá energii a posílí vaší imunitu. Salát můžete podávat jako přílohu k masu či rybě. Ideální oběd v tomto období.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 6 červených grapefruitů
- 2-3 lžíce medu
- 1 malá sušená chilli paprička
- 60 ml olivového oleje
- 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy
- 30g pražených ořechů (loupaná slunečnice)
- Špetka soli a čerstvě drceného pepře
- 200 g polníčku
- 2–3 červené čekanky, rozdělené na listy, nakrájené
- 1 červená cibule, nakrájená na velmi tenké plátky
- 20 g bazalky
Způsob přípravy
Z pěti grapefruitů vykrájejte segmenty a dejte je na sítko vykapat do misky.Šestý vymačkejte (měli byste získat asi 300 ml šťávy). Do šťávy přidejte med, chilli, sůl, pepř a přiveďte k varu.
Ztlumte plamen a svařte zhruba na čtvrtinu. Dejte stranou a nechte vychladnout, poté zašlehejte olivový olej, citronovou šťávu.
Na pánvi si na sucho opražte slunečnicové semínka s trochou soli. Můžete použít jakékoliv ořechy budete chtít.
Do mísy rozložte polníček, čekanku, cibuli, bazalku a grapefruitové segmenty, přelijte zálivkou a podávejte. Ideálně k steaku.