Konjak: kosmetický hit i zázrak pro hubnutí
Jako těstoviny nebo houbička pro očistu obličeje - konjak je opravdu všestranná rostlina, která slaví v Evropě boom. Milují ji nejen vyznavači přírodní kosmetiky, ale i ti, kdo chtějí bez velké námahy a odříkání zhubnout. Posvítili jsme si na rostlinu, kterou zdobí velký nafialovělý květ.
Latinský název zní Amorphallus konjac a u nás se rostlině říká zmijovec. Pěstovat se dá i v domácím prostředí jako okrasná pokojovka, avšak jeho vůně je tak specifická, že ji nesnese každý. Domovinou této zajímavé teplomilné trvalky je subtropická a tropická oblast východní Asie.
Konjak je sice nápadný svým květem, ještě zajímavější je ale jeho hlíza. Z ní se mele moučka, která se využívá pro potravinářské i kosmetické účely. Spodní část stonku rostliny má světle zelenou barvu a je poměrně velká. Narůst může až do šíře 25 centimetrů a vzhledem nápadně připomíná bramboru.
Lék proti hladu
Hlíza konjaku je jedinečná hlavně vysokým obsahem látky glukomannan, kterou obsahuje až z 95%. Jde o přírodní polysacharid, který prokazatelně přispívá ke snížení hmotnosti. Čím? Tuto látku naše tělo vpodstatě neumí strávit, a proto zažívacím ústrojím projde v téměř nezměněném stavu.
Jedinečná je ale v tom, že v kontaktu s vodou až mnohonásobně nabobtná a vytvoří gel, kterým obalí i okolní přijatou potravu, čímž se zpomalí její rozklad enzymy. Tělo tak na delší dobu získá pocit nasycení a nehrozí, že by strávník trpěl tzv. "vlčím hladem", který vede k přejídání. Nutkavá potřeba jíst totiž vzniká tehdy, když je žaludek prázdný a zvýší se produkce hormonu hladu - ghrelinu. Glukomannan ale jeho produkci krásně utlumí.
Smícháním konjakové moučky s vodou vznikne hmota, z níž se v Asii připravuje pečivo, ale hlavně těstoviny, konkrétně nudle shirataki. Vzhledem připomínají širší skleněné nudle, mají sice specifickou vůni, ale jinak jsou téměř bez chuti. Skvěle se hodí například k nejrůznějším omáčkám a jde o potravinu velmi populární při low - carb stravování. Konjakové nudle jsou velmi bohaté na vlákninu, zato však neobsahují žádné uhlohydráty a téměř žádné kalorie. Navíc jsou přirozeně bezlepkové, a proto se hodí i jako strava pro alergiky.
Talent pro krásu
Trendy v péči o pleť velí návrat k přírodním produktům, i proto se houbičky z konjaku nyní těší tak velké oblibě. Musíme přiznat, že se tak děje po právu. V suchém stavu houbička připomíná pemzu pro očistu nohou, ale jakmile se namočí, její porézní struktura se zjemní a na dotek je velmi příjemná.
Houbička dokáže skvěle vyčistit pleť, a to i bez použití dalších přípravků, zjemnit strukturu pokožky a neutralizovat její pH. Jejím použitím dochází také k zmírnění zarudnutí pleti a jejímu celkovému zklidnění.

Rýžové nudle s kuřecím masem a žampiony
Těstoviny z rýže jsou populární hlavně v Asii, a protože jsou bez lepku, mohou si na nich pochutnat i alergici.

Čínské kuřecí kuličky
Asijská kuchyně se u nás těší velké oblibě, tak proč nevyzkoušet kuřecí paličky upravené po čínském způsobu?

Čínské zelí se zázvorem
Zelí v kombinaci se zázvorem vytvoří chutný salát, který v zimě zahřeje a v létě naopak osvěží.